productiviteit

Tips om je productiviteit te verhogen

Januari is weer aangebroken, de start van een gloednieuw jaar, maar over het algemeen een donkere en saaie maand. But we got you covered, want wij hebben een heel artikel samengesteld vol met tips om je productiviteit ook deze maand op top niveau te houden.

Leer je eigen reactie op stress herkennen

Als je de neiging hebt om je door werkdruk te laten opjagen, herken dat patroon dan en doe bewust een stap terug. Komt tot rust en maak gebruik van je denkvermogen. Je blik in rust is veel breder dan wanneer je gestrest bent.

Loop, fiets en sta zo veel mogelijk tijdens je werk

Dit geeft je meer energie en stimuleert je creativiteit. Loop over de gang op een energieke manier, hoofd rechtop, schouders naar achteren, je rug recht en je buik in. Neem de trap in plaats van de lift, zet in plaats van je bureaustoel een bureaufiets neer en vergader staand aan een verhoogde vergadertafel.

Ontkoppel jezelf regelmatig

Het brein heeft twee aandachtssystemen. Het ene deel is actief wanneer je je bezighoudt met dingen als informatie verzamelen, je e-mails beantwoorden, dingen organiseren en je sociale media checken. Het andere deel van je brein wordt actief wanneer je in de ‘off-stand’ staat. Dat is precies de toestand waarin je de meeste kans hebt op goede ingevingen, of creatieve oplossingen. Wanneer je even van de radar bent – je wordt dus nergens door gestoord – dan sta je in feite in die off-stand. Doe dus regelmatig de deur van je kamer dicht, werk thuis en ga eens een weekend van de radar. Geen wifi, geen smartphone, gewoon onbereikbaar.

Verdeel je dag in blokken of projecten

Vanwege de twee aandachtssystemen in het brein is het belangrijk je dag zo veel mogelijk in blokken of projecten op te delen. Je werkt een tijdje aan het één, ontspant en pakt dan het ander op. Streef naar afwisseling en niet continu dezelfde concentratie.

Stel een vaste cyclus in van slapen, eten, drinken en rust

Zo train je je kracht en je uithoudingsvermogen, niet alleen fysiek, maar ook geestelijk. Sta bij voorkeur vroeg op en ga ook vroeg naar bed (zonder tablet). Als je je een dag zwaar geestelijk hebt ingespannen, zorg dan voor een dag dat je even helemaal niets hoeft. Doe gewoon waar je zin in hebt.

Creativiteit is een belangrijke eigenschap voor productiviteit

Stimuleer je eigen oplossend vermogen door vaak iets nieuws uit te proberen en je te verdiepen in onderwerpen die niet onmiddellijk nuttig zijn, maar wel je nieuwsgierigheid oproepen. Ga bijvoorbeeld uit interesse Chinees leren en verdiep je in een heel andere cultuur.

Visualiseren

Visualiseer het moment dat je een prestatie moet leveren en geniet van de positieve uitkomst. Beloon jezelf voor de inspanning, geniet ervan!

 

Meer carrière-artikelen lezen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS carrièrerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!