Jachtslot Mookerheide

Jachtslot Mookerheide opent deuren na restauratie

De restauratie van Jachtslot Mookerheide is klaar. Natuurmonumenten heeft het iconische jachtslot de afgelopen jaren helemaal in oorspronkelijke stijl hersteld. Zowel het interieur als exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel zijn door vakspecialisten tot in detail in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd. Het opvallend kleurrijke jachtslot is weer het schitterende middelpunt van het landgoed. Op 20 april vond de officiële heropening plaats.

Het jachtslot was bouwkundig in slechte staat en om het voor de toekomst te behouden moest het worden opgeknapt. Pim van der Feltz, algemeen directeur Natuurmonumenten: “We zijn enorm trots dat we deze hele bijzondere restauratie hebben kunnen realiseren zodat weer veel mensen kunnen genieten van dit prachtige pand. Wij beschermen en behouden al sinds de oprichting van Natuurmonumenten naast natuurgebieden ook cultureel erfgoed. We kunnen dit dankzij onze achterban van 922.000 mensen. Het herstellen van dit bijzondere rijksmonument is niet alleen een omvangrijk restauratieproject, maar ook zeer specialistisch. Veel vakmensen hebben hard gewerkt om het jachtslot weer in oude glorie te laten schitteren.”

Officiële opening

Met de onthulling van een vergulde pauw die op het torentje wordt geplaatst werd het jachtslot officieel geopend in aanwezigheid van Emile Roemer, gouverneur van de provincie Limburg en Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De restauratie van het jachtslot is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen vanuit subsidies door o.a. de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en provincie Limburg, (vermogens)fondsen zoals het Cultuurfonds, donaties en investeringen door Natuurmonumenten.

Historisch onderzoek

Er is uitgebreid historisch onderzoek gedaan naar hoe het er ooit heeft uitgezien. Op basis van oude foto’s kon veel in kaart worden gebracht. Een aantal originele details waren nog aanwezig, maar veel was aan het zicht onttrokken door sauswerk. Gaandeweg de restauratie gaf het jachtslot haar geheimen prijs, zo kwam er tijdens werkzaamheden bijvoorbeeld een authentiek schilderij tevoorschijn achter een leidingkoker dat kon worden hersteld.

Landgoed Mookerheide-2

Opvallend Kleurrijk

Wat direct opvalt is de kleurrijkheid van het jachtslot zowel binnen als buiten. De kleuren geel roze en blauw zijn kenmerkend. De buitenkant is geschilderd in de oorspronkelijke zalmroze kleur. Onder het witte stucwerk van de gevel kwamen zwaar beschadigde mozaïektegels tevoorschijn. Hiervan is een reconstructie gemaakt en er zijn 35.000 verglaasde mozaïektegeltjes teruggeplaatst op de gevel. Oude stukjes van de dakpannen zijn teruggevonden en met de plaatsing van de geel verglaasde Ludowici dakpannen is de oorspronkelijke dakbedekking teruggebracht. Ook de koepel is hersteld.

Blikvangers

Blikvangers binnen zijn het gebrandschilderde glas-in-loodraam met de afbeelding van de Sint Hubertus legende, beschermheilige van de jagers, de vele decoratieve, eikenhouten elementen en de plafondschilderingen in de centrale hal. Het rijk gedecoreerde stucplafond is minutieus centimeter voor centimeter met ‘wattenstaafjes’ schoongemaakt waardoor de originele kleuren van de plafondschilderingen weer zichtbaar werden. Het goud van de plafondschilderingen is gemaakt van echt bladgoud en de originele verf is plaatselijk verlijmd of geretoucheerd.

Jachtslot Mookerheide-3

Rijke historie en toekomst

Het jachtslot uit 1905 kent een rijke geschiedenis. Tot 1947 was het landgoed inclusief jachtslot in particulier bezit. Vervolgens hebben de zusters Dominicanessen van Bethanië er een klooster en meisjesinternaat gevestigd. Natuurmonumenten is sinds 1985 eigenaar van het landgoed. Het jachtslot werd in 1985 voor dertig jaar in erfpacht uitgegeven.

Natuurmonumenten werkt al 10 jaar aan het herstel en de herbestemming van Landgoed Mookerheide dat als rijksmonument een grote cultuurhistorische waarde heeft. De kassen en tuinen zijn opgeknapt, het parkbos is hersteld en er is een natuurbegraafplaats geopend. Met de afronding van de restauratie en door de samenwerking met de partners; Natuurbegraven Nederland, Horeca Jachtslot Mookerheide en Pluktuin Zelfgeplukt, heeft het landgoed nu een eigentijds karakter en is het weer toekomstbestendig en voor iedereen te beleven.

Horeca

Tot 2016 was er een hotel restaurant in het jachtslot gevestigd. In 2020 is gestart met de restauratie van het jachtslot en sinds vorig jaar is er een nieuwe horecaondernemer voor de exploitatie van het jachtslot. De exploitatie van Jachtslot Mookerheide is in handen van horeca ondernemers Roeland en Sylvia de Ridder. Vorig jaar juli openden zij het restaurant in de zijvleugel van het jachtslot, de voormalige kapel, en vele bezoekers aan het landgoed hebben hun weg al kunnen vinden. Naast het restaurant, zijn ruimten voor ontvangsten van zakelijke en feestelijke bijeenkomsten tot 200 personen. Meer informatie hierover vind je hier.

Openstelling Jachtslot voor publiek

Bezoekers kunnen dagelijks in het restaurant terecht voor een kopje koffie of hapje eten. Het jachtslot is niet dagelijks toegankelijk maar Natuurmonumenten organiseert regelmatig rondleidingen in het Jachtslot. Kijk voor meer informatie over alle activiteiten in de agenda. Ook rondleidingen voor groepen in combinatie met horecabezoek zijn op aanvraag mogelijk via sales@jachtslot.com.