Muiderslot

25 hedendaagse dichters op zoek naar liefde bij het Muiderslot

25 Nederlandse dichters treden in de voetsporen van P.C. Hooft en zijn in juni een maand lang ‘Writers in Residence’ op het Muiderslot. In het kasteel en in de kasteeltuin gaan ze op zoek naar de ware aard van liefdespoëzie in de hedendaagse tijd. Elke dichter besteed een dag op het slot en schrijft een gedicht dat achterblijft bij het kasteel. Geïnspireerd door dat werk schrijft de volgende dichter weer een stuk dat inspireert en tot nadenken aanzet. 

Inspiratie is de beroemdste bewoner van het Muiderslot: P.C. Hooft

De dichters laten zich inspireren door de beroemdste bewoner van het kasteel: de 17e eeuwse schrijver en dichter P.C. Hooft. Maar ook door de Muiderkring: de vriendengroep die Hooft kwam opzoeken in deze inspirerende omgeving. De gedichten van de ‘Nieuwe Muiderkring’ worden gebundeld en verschijnen in een gedichtenbundel met foto’s die op locatie worden gemaakt door portretfotograaf Geert Smits.

De dichters

De 25 Nederlandse dichters vormen een bont gezelschap. Amsterdamse dichters, stadsdichters en slammers: een moderne kring bestaande uit Nafiss Nia, Marianne van Velzen, Boris Kanen, Wietse Hummel,Larissa Verhoef, Yanaika Zomer,Ingrid van den Oord,Jibbe Willems, Onno-Sven Tromp, Albana Shala, Baban Kirkuki, David Alberti, Marthe van Bronkhorst, Monique Leegwater, Kamiel Choi, Simon Mulder, Marjolein Pieks, Gita Hacham, Hagar Peeters, Jan Bulsink, Sander Koolwijk, Luna Wicks en Amal Karam.

Over P.C. Hooft 

P.C. Hooft was bewoner van het Muiderslot. Hij komt in 1609 op het Muiderslot wonen en blijft er tot hij sterft. Het kasteel hoort bij zijn nieuwe baan als bestuurder (‘drost’), dijkgraaf en rechter (‘baljuw’) in de regio Gooiland. Zijn werk en alle verplichtingen die daarbij horen, vindt P.C. Hooft maar zo zo. Eigenlijk is hij veel liever bezig met schrijven. Hooft is dan ook bekend geworden door zijn vele gedichten, boeken, brieven en toneelstukken. Het Muiderslot is een inspiratiebron voor hem, maar… hij is er wel vaak eenzaam. Daarom nodigt hij graag zijn creatieve en geleerde vrienden uit op het kasteel.

Writers in residence is een initatief van Pieter Stroop van Rhenen. Meer informatie vind je op de website van het Muiderslot.