Rijksmuseum Muiderslot

Beleef de winter bij Rijksmuseum Muiderslot

De rijp hangt aan de takken en de lichtjes branden. In december 2023 en begin 2024 beleef je in Rijksmuseum Muiderslot het winterse leven van vroeger. Voor jong en oud is er van alles te doen en te beleven: kom bouwen aan een groots legokasteel, volg een rondleiding, bezoek een voorstelling, kom luisteren naar verhalen of genieten van live muziek. Op 22 december kun je het Muiderslot ook in de avond bezoeken en op 1 januari luiden we het nieuwe jaar in met een swingend nieuwjaarsconcert. Het Muiderslot is alle feestdagen geopend.

Winterkasteel en kerstvakantie

Overwinteren in een kasteel spreekt tot de verbeelding. Samen zitten rond het haardvuur, kaarsen aan en lekker warm. Dat de realiteit soms heel anders was, ontdek je tijdens het sfeervol ingerichte Winterkasteel. Hoe kwamen mensen aan warmte, licht, water en voedsel? In de Ridderzaal is er speciale aandacht voor winterse feesten en bijbehorende luxe spijzen. In een audiotour hoor je het verhaal van de winters van vroeger. De presentatie Winterkasteel is te zien tot en met 25 februari 2024. Houd de agenda op de website in de gaten voor meer informatie over alle winterse activiteiten.

A Christmas Carol

Op 20 en 21december 2023 brengt de beroemde Britse acteur en verhalenverteller Ashley Ramsden de kerstklassieker ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens naar het Muiderslot. Kom genieten van dit tijdloze verhaal over hebzucht, jaloezie, verlossing, hoop en vrijgevigheid. Ashley Ramsden wordt begeleid door de Plum Pudding Singers. Dit is een vierstemmige acapella-groep die Christmas Carols zingt. Alle vier de zangers zijn afkomstig van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De voorstellingen vinden plaats om 17.30 en 20.30 uur in de Ridderzaal van het Muiderslot. De voertaal is Engels. Kaartjes kan je bestellen via de website.

Muiderslot by Night

Bezoek het Muiderslot eens in de avond! Het aanbod van glühwein, warme chocolademelk en soep zijn perfect om jezelf op te warmen tijdens een koude winteravond. Op 22 december is het Muiderslot open tot 20.00 uur en kan je genieten van live muziek op de overkapte binnenplaats en jazzy piano tunes in de Ridderzaal.

Het Grootste LEGO Winterkasteel

Bouw je mee aan het grootste LEGO© Winterkasteel van Nederland? Elke dag in de kerstvakantie nodigen we jong en oud uit om tussen 12:00 en 15:00 uur mee te bouwen aan een enorm, wit kasteel ín ons kasteel! Er geldt geen toeslag, dus je kan gewoon meedoen met een entreebewijs voor het museum. Dagelijks van 23 december tot en met 7 januari.

Snerttours

Op 24, 28 en 29 december 2023 blikken we terug op het afgelopen jaar. Geheel in stijl sluiten we het jaar af met ‘snerttours’. Tijdens deze tours beleef je de allerslechtste rondleiding ooit! Wie durft? Naast kommer en kwel, valt er gelukkig ook wat te (glim)lachen. Na afloop van de snerttours ontvang je namelijk een leuke winterse verrassing…. Er geldt geen toeslag, dus je kan gewoon meedoen met een entreebewijs voor het museum. Tijd: 11.00 uur en 14.00 uur (Alleen voor volwassenen).

Verhalen voor kids

Bij het Muiderslot vertellen we graag verhalen. Houd je ook van verhalen? Misschien wel van kerstverhalen, of alleen stoere ridderverhalen? Verhalen over de middeleeuwen, over draken… Ga zo maar door. Je vindt tijdens de kerstvakantie heuse verhalenvertellers in de slotkapel van het kasteel. Zij delen prachtige, winterse verhalen met iedereen die het wil horen. Er geldt geen toeslag, dus je kan gewoon meedoen met een entreebewijs voor het museum. Data: 27 december, 3,4 en 5 januari tussen 11.00-12.00 uur en 14.00-15.00 uur (Leeftijd 5-9 jaar).

Nieuwjaarsconcert op 1 januari

Op 1 januari kun je bij het Muiderslot genieten van een swingend nieuwjaarsconcert en ondertussen proosten op het nieuwe jaar. Douce Ambiance is een Gipsy Jazz collectief geïnspireerd door de composities van Django Reinhardt. De groep benadert deze swingende muziek op een stijlvolle, speelse wijze en neemt je mee naar de dertiger jaren van Parijs. De bezetting wisselt naar gelieve maar bestaat meestal uit twee gitaren, contra bas en klarinet of viool. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor het Muiderslot. Tijd: 14.30-15.30 uur.

Culinair genieten

Er kleeft een culinaire geschiedenis aan het Muiderslot. Onze kasteelkok deelt die graag met de bezoekers. In zijn tastings geeft hij een rondleiding door het kasteel en de tuinen (bij mooi weer), gevolgd door een historische proeverij. Op 6 januari 2024 kun je meedoen met een winterse proeverij. Dat is letterlijk geschiedenis proeven! Reserveren kan via de website.

Praktische informatie

Kijk voor meer informatie en kaartjes op muiderslot.nl. Daar vind je ook meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen en de route.

Beeld Muiderslot: Melanie Lemahieu