H’ART Museum

Tentoonstelling Julius Caesar te zien vanaf 16 september in H’ART Museum

Afgelopen week arriveerde in het nieuwe H’ART Museum een van de kopstukken van de langverwachte tentoonstelling “Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder.” De conservatoren van het museum pakten een antieke buste uit. Een kop van een statige man en waarschijnlijk Caesar (60-44 voor gangbare jaartelling). Het is een bruikleen van het Museo Nazionale Romano in Rome. De marmeren kop komt dicht in de buurt van hoe de bronnen zeggen dat Caesar eruitzag. Vooral de zelfverzekerde blik en zijn haarstijl zijn treffend. Ze komen overeen met andere portretten die zijn bestempeld als afbeeldingen van de dictator. Een kapsel met korte krullen, gekamd over een wijkende haarlijn rondom het brede voorhoofd maakt het beeld compleet. De buste wordt in de tentoonstelling naast vier andere koppen van Caesar getoond. De vijf meest gangbare interpretaties van Caesar zijn nu voor het eerst samen te zien.  

Een van de spannendste verhalen uit de wereldgeschiedenis

Met de blik van nu vertelt de tentoonstelling over een van de spannendste verhalen uit de wereldgeschiedenis, het levensverhaal van Julius Caesar. Zijn dood is misschien wel de bekendste politieke moord ooit. Ruim 2000 jaar later is zijn nalatenschap nog steeds actueel. De alleenheerser naar wie de maand juli is vernoemd, aan wie we de titel keizer ontlenen, die een hartstochtelijke relatie met Cleopatra zou hebben gehad en die delen van het huidige Europa wreed aan zijn gezag onderwierp. Bezoekers leren de dictator kennen als een veelzijdig en complex figuur met vele gezichten. Hoe kijken we anno 2023 naar hem? Vinden we hem een roemruchte strateeg of een tiran? Julius Caesar is te zien vanaf zaterdag 16 september tot en met maandag 20 mei 2024.

H’ART Museum

H’ART Museum brengt internationale topcollecties naar Amsterdam. Daarvoor wordt geput uit de rijke en uiteenlopende collecties van drie wereldberoemde musea: British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum. Julius Caesar is de eerste tentoonstelling onder de nieuwe naam van het museum, maar nog niet in samenwerking met de nieuwe museumpartners. Deze tentoonstelling organiseren we in samenwerking met Italiaanse partners: Expona (Bolzano) en Contemporanea Progetti (Florence) en musea waaronder Museo Archeologico Nazionale in Florence, Museo Nazionale Romano in Rome, Rijksmuseum van Oudheden en andere musea in Nederland en Duitsland.

Meer informatie over deze bijzondere tentoonstelling vind je hier.