stage

Drie redenen waarom jij een stage wilt lopen

Twijfel jij of je een stage wilt lopen of ben je dit verplicht maar begrijp je niet zo goed waarom? Een stage biedt echt heel veel voordelen, vooral als je daarna, na je afstuderen, op de arbeidsmarkt stapt. Hier lees je wat een aantal belangrijke voordelen van een stage zijn en geven we je tips om zo snel mogelijk een passende stageplek te vinden. Weet daarbij op voorhand dat een stage vooral gewoon heel erg leuk is, maar dat je er wel de nodige tijd en moeite in moet steken. 

Dit is waarom je stage loopt

Dit zijn drie belangrijke redenen waarom jij, voor, na of tijdens jouw studie, een stage wilt lopen: 

  1. Je doet praktijkervaring op. Het is natuurlijk hartstikke leuk wat je allemaal leert op school of op de universiteit, maar je leert een vak pas echt in de praktijk. Nu kun je ervaren wat de werkzaamheden echt op een dagelijkse basis inhouden. Je krijgt een idee van wat je te wachten staat als je daadwerkelijk op de arbeidsmarkt begint. 
  2. Het staat goed op je CV. Deze ervaring is ook uitstekend voor op jouw CV. Websites zoals Jooble laten zien dat werkgevers de voorkeur hebben voor net-afgestudeerden die al enige praktijkervaring hebben opgedaan. Jouw mogelijke nieuwe werkgever weet dan dat je al enigszins weet wat de verwachtingen zijn. Daarmee kan dit alleen maar in jouw voordeel werken. 
  3. Je bouwt een netwerk op. Tenslotte kun je alvast een netwerk opbouwen voor na jouw studie. Mocht de stage jouw bevallen en mocht jij aan de eisen van de werkgever voldoen, dan kun je hier misschien ook na jouw studie aan de slag. Hoe dan ook kun je niet vroeg genoeg beginnen met netwerken en het opdoen van zo veel mogelijk connecties.  

Zo vind je de beste stage

Nu duidelijk is waarom het zo belangrijk is om stage te lopen helpen we je graag op weg bij het vinden van de juiste plek. Allereerst maakt het een verschil of jij vrijwillig een stage wilt lopen of wanneer dit verplicht is vanuit jouw school of universiteit. In dat laatste geval zullen er namelijk ook concrete eisen aan worden gesteld. Informeer hier dus vooraf na zodat je niet achteraf voor ‘niets’ stage hebt gelopen. Zet praktische mogelijkheden op een rij; hoe lang wil je stagelopen, wat is de maximale reisafstand voor jou, etc. 

Naar wat voor stage ben jij op zoek?

Vervolgens is het aan jou om te onderzoeken wat voor stage je wilt c.q. welke werkzaamheden je denkt dat interessant zullen zijn. Maak gebruik van het internet om de mogelijkheden voor stages te beoordelen. Uiteraard kun je altijd gebruik maken van het netwerk van jouw school of uni. Tegenwoordig kun je dan verder ook niet om het gebruik van sociale media heen. Laat dus zeker op jouw LinkedIn-account weten dat je een stage zoekt en zorg dat dit profiel up to date is. Kort samengevat wil je er dus voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen weten dat jij een stage zoekt. Tenslotte willen we je daarbij meegeven dat je echt niet direct een droomstage zult vinden, het is een kwestie van voor- en nadelen tegen over elkaar zetten. Her is dan een kwestie van tijd voordat je de werkzaamheden uitvoert die echt bij jou passen. 

De belangrijkste voordelen

Hierboven hebben we je verteld wat drie belangrijke voordelen zijn van het lopen van een stage. Kortgezegd doe je praktische ervaring op, je breidt je netwerk uit en je zorgt ervoor dat jouw CV optimaal in orde is voordat je daadwerkelijk op de arbeidsmarkt stapt. Door zowel offline als online jouw netwerk aan te spreken kun jij zoveel mogelijk mensen en bedrijven informeren over het feit dat jij een leuke stage zoekt.