barbecue wijn

Passende wijn voor bij de barbecue

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne (28) leert jullie met veel plezier elke maand wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant.

Passende wijn

Barbecuen is weer hipper dan ooit. Het ene stoere BBQ-boek na het andere belandt in de bestsellerlijsten en we worden er steeds behendiger in. Barbecuen wordt nog steeds gezien als een echt mannending: lekker ruig, met grof gereedschap erbij, grote sparerib erop en grillen maar. Een beetje classy lady draait daar natuurlijk ook haar hand niet voor om, maar als ik voor mezelf mag spreken, kies ik toch liever de wijn uit. Ieder zo z’n kwaliteiten, toch?

Texas beef ribs, smokey chicken, pulled pork… Jullie zullen het begrijpen: gerechten met zulke woeste namen en smaken, vragen om krachtige, uitgesproken wijnen. Maar je kan met barbecuen alle kanten op: meer zin in mooie roze gamba’s, een stevige zalm of gegrilde groenten? Ook hier is het een kwestie van de juiste bijpassende wijn vinden en je avond kan niet meer mislopen.

Stevig rood

De eerste soort wijn waar je aan denkt bij barbecuen is natuurlijk stevig rood van karakter. Toch kan je een krachtpatserwijn bij lang niet alles wat je op de barbecue legt schenken. Het vlees moet wel tegenwicht kunnen bieden! Drink een complexe, krachtige wijn alleen bij het echte, stevige barbecuewerk zoals gegrilde steaks, traag gegaarde beefribs of heftig gekruide kip. Liefst wat ouder, en lang gerijpt op eikenhouten vaten, zodat je er vanilletonen in terug proeft. Bij pittig vlees doen vooral tanninerijke wijnen het goed. Het pittige vermindert het stroeve van de tannine en het fruit van de wijn komt beter naar voren. Een goed voorbeeld is een Argentijnse Malbec. Kruidig rood Veel gerechten van de barbecue hebben een (lichte) rooksmaak. Dit vereist een kruidige wijn waar liefst ook rooksmaken in terug te vinden zijn. Een wijn die deze kenmerken bij uitstek heeft, is de pinotage. Die wordt met name geproduceerd in Zuid-Afrika en staat bekend om zijn kruidige, tabak-achtige aroma’s. Lekker bij geroosterd rood vlees en varkensvlees. Ook een klassieke Rhonewijn is vaak licht kruidig en daarom zeer geschikt.

Fruitig/fris/vol wit

Wanneer je een keer wat anders op de barbecue wilt bereiden en er bijvoorbeeld een lekker stukje wit vlees, vis, schaaldieren of gegrilde groenten op legt, is een rode wijn meestal een wat minder goede keuze. Schenk dan een frisse, fruitige of volle witte wijn. Bijvoorbeeld een fruitige Sauvignon Blanc uit Roemenië, een frisse Pinot Grigio uit Italië of een volle, houtgerijpte Chardonnay uit Zuid-Frankrijk. Pittig sausje erbij? Ga dan eerder voor een fruitige witte wijn (met eventueel een licht zoetje) dan voor een heel volle. Mocht je toch rood willen serveren; een gekoelde rode Pinot Noir gaat ook goed samen met een stevig visje. Je kunt dus alle kanten op!

En nu maar hopen dat er nog wat mooie (na)zomeravonden aankomen om je nieuw opgedane wijn-spijskennis in de praktijk te kunnen brengen.

Enjoy!

Bron: Jordi Althuizen, Smokey Goodness, Kosmos Uitgevers 2016; http://blog.grapedistrict.nl/welke-wijn-drink-je-bij-de-bbq/.