Rare Millésime 2013

Rare Champagne lanceert exclusieve Rare Millésime 2013

Rare Champagne lanceerde afgelopen week bij Restaurant De Rozario* in Helmond met trots de langverwachte Rare Millésime 2013. Dit prestigieuze huis kent een rijke geschiedenis van luxe en exclusiviteit, de naam Rare zegt het eigenlijk al: bijzonder. Het gebeurt zeker niet elk jaar dat er een Millésime wordt uitgebracht door dit prachtige Champagne huis, sinds 1985 kent Rare Champagne slechts 13 vintages. De eerste, de Millésime 1976, werd in 1985 gelanceerd met een ontwerp van het beroemde juwelenhuis van Cleef & Arpels. Het huidige ontwerp is van juwelier Arthus Bertrand. De “bekroonde” fles met gouden opdruk en slanke hals draagt een gouden tiara en spreekt nog altijd tot de verbeelding.

Rare Millésime 2013, met als bijnaam ‘DAZZLING’

De Rare Millésime 2013 laat zoals elke editie de signature zien van het Champagnehuis door mineraliteit te combineren met een tropische twist, altijd gemaakt van 70% Chardonnay en 30% Pinot Noir. Juist door het wisselvallige weer van 2013 heeft deze Champagne een prachtig karakter. Met een heldere, lichtgouden kleur geeft deze champagne subtiele tonen van witte bloemen, zwarte thee, citrus, kiwi en kumquat.

In de mond biedt het een zachte levendigheid met tonen van exotisch fruit en citrus. De afdronk toont aroma’s met subtiele bitterheid en frisheid, waardoor het een ideaal is in combinatie met zeevruchten en visgerechten.

De 2013 Millésime, weerspiegelt een zeldzame frisheid, waarbij de unieke karakteristieken van de Chardonnay uit de meest noordelijkste dorpen in de Champagnestreek in de blend worden benadrukt. 

Rare Millésime 2013-2

De Rozario team onmiskenbare Rare ambassadeurs

Chef Jermain de Rozario en sommelier Edgaras Razminas nodigden voor deze gelegenheid collega’s uit heel Nederland uit en combineerden hun prachtige gerechten met de verschillende vintages. Naast de nieuwe vintage 2013 werd ook de veelgeprezen Rare Millésime 2008, die door de eigenzinnige sommelier werd geschonken in de leeg geslurpte oesters, enthousiast ontvangen door de gasten.

Wijnmaker Émilien Boutillat  

Émilien Boutillat is ‘Chefs de Caves’ van Rare Champagne en werd onlangs uitgeroepen tot Sparkling Winemaker of the Year 2023’’ tijdens de jaarlijkse International Wine Challenge (IWC), ‘s werelds meest prestigieuze wijncompetitie. Ook sleepte hij voor de Rare Millésime 2008 de award binnen voor ‘Best Wine of the Year 2023’. Onder zijn leiderschap heeft Rare Champagne recentelijk goede indruk gemaakt met de release van Rare Millésime 2013. Daarnaast toont Boutillat’s betrokkenheid bij duurzaamheid, wat terug te zien is in de certificeringen, zoals de B-Corp Certification.

Over Rare Champagne   

In 1785 produceerde Florens-Louis Heidsieck de eerste fles Rare Champagne voor Koningin Marie-Antoinette van Frankrijk. Honderd jaar later vierde het Champagnehuis het jubileum met een beperkte reeks flessen voor deze gebeurtenis: La Cuvée du Centenaire (de honderdjarige wijnoogst). Voor deze gelegenheid ontwierp Pierre-Karl Fabergé, juwelier van tsaar Alexander III, een spectaculaire geëmailleerde fles. Weer honderd jaar later, in 1985, creëerde Van Cleef & Arpels een buitengewone fles versierd met goud, diamanten en lapis-lazuli voor het eerste zeldzame Champagnejaar van de 20e eeuw, de Rare Millésime 1976.

De huidige flessen zijn versierd met een tiara

De huidige flessen zijn versierd met een tiara, een symbool van triomf en dit ontwerp is gecreëerd door Arthus-Bertand. Rare Millésime vertegenwoordigt een onconventionele mousserende wijn en is altijd in beperkte series uitgebracht. 

Rare Champagne heeft recentelijk de ‘IWSC 2023 Sparkling Wine Producer Trophy’ en de ‘Supreme World Champion CSWWC 2023’ gewonnen en herpositioneert zichzelf als een opzichzelfstaand merk. Rare ontvangt erkenning voor zowel de wijnkwaliteit als de duurzaamheidsinspanningen, waaronder de recente B Corp-certificering.

De Rare Champagne is verkrijgbaar voor de consument en de wijnprofessional bij verschillende wijnspeciaalzaken.