refurbished

Refurbished apparatuur kopen, waar moet je op letten?

Wil jij graag het nieuwste van het nieuwste als het gaat om bijvoorbeeld een telefoon, tablet of een computer, maar laat je portemonnee dat niet toe? Dan is het wellicht een idee voor jou om een dergelijk product refurbished te kopen. De Consumentenbond heeft een onderzoek gehouden onder 6000 consumenten naar deze producten en het blijkt nog niet heel erg populair te zijn. Veel mensen weten überhaupt niet van het bestaan van dit soort producten af. Zonde vinden wij, daarom leggen wij in dit artikel uit wat het precies inhoudt en waar je op moet letten als consument wanneer je bijvoorbeeld een refurbished PC aan wilt schaffen.

Wat betekent refurbished?

Je hoort het tegenwoordig vaak voorbij komen, maar wat betekent het nu eigenlijk? Je kunt het zien als ‘beter dan tweedehands en goedkoper dan nieuw’. Refurbished betekent in het Engels ‘gereviseerd’. Het houdt in dat producten ná gebruik worden gecontroleerd, zo nodig gerepareerd en opnieuw worden aangeboden voor hergebruik. Het is eigenlijk de beste vorm van een tweedehands product, want het wordt helemaal nagelopen en gerepareerd waar nodig. Dat gebeurt natuurlijk niet wanneer je een tweedehands product koopt van een particulier via bijvoorbeeld marktplaats.

De oorsprong van deze producten

Maar waar komen producten als een refurbished PC of tablet dan vandaan, horen wij je denken. Er worden jaarlijks vele miljoenen pc’s, tablets, telefoons en laptops gekocht door particulieren en bedrijven. Deze producten worden vervolgens als tweedehands goederen, retourgoederen, restvoorraden en zakelijk afgeschreven goederen, opgekocht door het bedrijf dat refurbished producten verkoopt. De producten worden vervolgens door deze bedrijven helemaal nagelopen, gecontroleerd op defecten en waar nodig gemaakt. Vervolgens worden deze producten in ‘bijna nieuw’ status als refurbished producten aangeboden aan de consument. 

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de term ‘Refurbished’ niet beschermd is, iedereen mag de term dus gebruiken en daar wordt helaas ook wel eens misbruik van gemaakt. Daarom is het belangrijk om op de volgende dingen te letten:

Het eerste waar je naar kijkt wanneer je op het punt staat om bijvoorbeeld een refurbished PC aan te schaffen is de prijs. Een refurbished product zou geld moeten besparen. Betaal dus nooit meer voor een refurbished computer dan een nieuwe computer.

Controleer daarnaast de betrouwbaarheid van het bedrijf dat het product aanbiedt. Om je hiermee een handje te helpen heeft Brancheorganisatie Techniek Nederland een keurmerk geïntroduceerd voor bedrijven die refurbished producten verkopen. Het is dus belangrijk om te checken of het betreffende bedrijf in het bezit is van dit keurmerk. 

Bekijk tot slot de voorwaarden van het bedrijf dat de producten aanbiedt. Een bedrijf moet minimaal zes maanden garantie bieden op een refurbished product. Anders kun je bijvoorbeeld net zo goed een tweedehands PC kopen bij een particulier, dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit. 

Goed voor het milieu

Wanneer een refurbished product aan al deze voorwaarden voldoet, dus goedkoper is dan een nieuw product en daadwerkelijk goed refurbished is, raden wij het van harte aan. Het scheelt je enorm in de portemonnee is het is ook nog eens goed voor het milieu. Dus droom alvast maar even weg bij de nieuwe iPhone die jij binnenkort voor een betere prijs aan kunt schaffen, met de kennis die je opgedaan hebt uit dit artikel…