nootropics

Nootropics: brandstof voor je hersenen

Het is druk en hectisch op het werk, deadlines moeten gehaald worden, maar thuis wachten ook je man en wellicht kinderen op je. En drie manden strijkwas… Of je moet afstuderen maar in je hoofd waan je jezelf op een gezellig terras met een cocktail in je hand, samen met je vriendinnen… Situaties waarin jouw focus, motivatie en concentratie op je verlanglijstje staan. Een voedingssupplement dat je daarbij kan helpen, is een nootropic. 

Wat is een nootropic?

De term nootropic is nog vrij onbekend in Nederland maar wie de film Limitless gezien heeft, met eyecandy Bradley Cooper als hoofdrolspeler, is bekend met de NZT-28 pil die hem in staat stelt om zijn gehele hersencapaciteit en denkvermogen te gebruiken. Hij kan zich ineens alles herinneren wat hij ziet of hoort én hij leert met gemak nieuwe dingen, zoals een vreemde taal. Fiction or real? In de film lijkt het een wonderpil maar tot een bepaalde hoogte is bewezen dat nootropics inderdaad je fysieke en mentale prestaties verhogen. Het is een soort van brandstof voor je brein dus. 

Voor wie zijn nootropics bedoeld?

Bijna iedere volwassen persoon kan wel eens een steuntje in de rug gebruiken. Of het nou op de werkvloer is, op het sportveld, tijdens het gamen of studeren. Alleen bij zwangere en zogende vrouwen worden nootropics afgeraden.  

Welke soorten nootropics zijn er?

Aan de ene kant zijn er brein stimulerende nootropics en aan de andere kant anti-stress en kalmerende nootropics. Alleen met een goede nachtrust kun je overdag effectief presteren. Zo haal jij met gemak je targets, ook als dat alle ramen lappen van je woning is. 

Er zijn:

  •  Adaptogene nootropics – anti-stress
  •  Stimulantia nootropics – motivatie, energie en concentratie
  •  Serotonerge nootropics – positieve gemoedstoestand
  •  GABA-erge nootropics – ontspanning en kwalitatieve slaap
  •  Dopaminerge nootropics – concentratie en alertheid
  •  Circulatie stimulerende nootropics – geheugen verbetering

Waar zijn nootropics van gemaakt?

In de Traditionele Chinese Geneeskunde en de Ayurveda is men al eeuwenlang bekend met de (geneeskrachtige) werking van kruiden en andere scheppingen uit de natuur. Denk ook eens aan medicinale paddenstoelen of de hennepplant (CBD), die al sinds oudsher ingezet worden ter bestrijding van allerlei ziekten en kwalen. 

Bekende nootropische ingrediënten zijn bijvoorbeeld cafeïne, Ginkgo Biloba en Bacopa Monnieri, dat in het Nederlands het Alzheimerplantje wordt genoemd of zelfs het koosnaampje “hersentonicum” heeft gekregen. Het zou helpen tegen angst, concentratieproblemen, een slecht geheugen en zelfs bij epilepsie en ADHD. Ook wordt je zogenaamde “recall” functie vergroot bij inname van dit kruid, dus het herinneren van gebeurtenissen. 

Andere kruiden die meer gericht zijn op het kalmerende effect zijn citroenmelisse, kamille en hop. Jazeker, het kruid dat ook gebruikt wordt bij het brouwen van bier…  

Energiedrank vs nootropics

Als je denkt dat een energiedrankje je toch ook dat oppeppende effect geeft, dan klopt dat. Naast de enorme hoeveelheid suiker die je inneemt, ervaren veel mensen de cafeïne in een energiedrank als onaangenaam omdat het hartkloppingen kan geven en een opgejaagd, onrustig gevoel. In de meeste nootropics met cafeïne, is ook L-theanine toegevoegd dat juist, tot een normaal niveau, kalmerend werkt. Je profiteert dus wel van de andere voordelen van cafeïne, zoals de aanmaak van dopamine waardoor we ons gelukkiger en fitter voelen maar staat niet strak van de cafeïne. En nog een prettig feitje, cafeïne vermindert spierpijn…  

Interesse in nootropics?

Wil je ook wel eens een positief effect ervaren van noötropica? Check dan eens de site Vitaa.nl

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vitaa.nl
Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!