nieuwe week

10 tips om de week energiek te starten

Yes, we staan weer aan de start van een gloednieuwe week en we hebben er (ondanks de regen) zin in! Maar hoe geef je jezelf lichamelijk en geestelijk net even die extra boost om alles uit deze nieuwe week te halen? Vandaag een aantal tips om de week vol energie te starten! 

1. Zorg voor een goede nachtrust

Denk aan de acht uur slaap die we nodig hebben (en die we niet vaak halen). Eet niet tijdens de laatste twee uur voordat je gaat slapen en beperk alcoholgebruik. Eten zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol omhoog gaat en dat hormoon moet juist dalen en niet de melatonineafgifte (slaaphormoon) in de weg staan. Melatonine zorgt voor een lekker slaperig gevoel. iPadgebruik en televisiekijken houden je uit je slaap.

2. Neem een koude douche

Goed voor je immuunsysteem, je bloedsomloop, tegen depressie en je valt er ook van af omdat je meer bruin vet aanmaakt.

3. Verfris je geest door de hart-zonmeditatie

Leg je handen kruiselings op je hart en verplaats je aandacht naar de zon. Je hart is als de zon van je lijf, de krachtbron van je leven. Sta stil bij waar je dankbaar voor bent: het licht, de energie van de zon en het onderdeel zijn van het heelal.

4. Doe een paar korte meditatie- of yogaoefeningen

Je verlegt hierbij achtereenvolgens je aandacht naar de verbinding met de aarde, je eigen verlangens, je compassie en hart voor je omgeving, je vermogen om helder te denken, het openstellen voor de verrassingen van het bestaan. Voel hoe je deze vijf punten in meditatie of yoga combineert.

5. Ontbijt altijd

Zoek uit wat voor jou een goede start van de dag is. Eet met aandacht. Dat kan havermout zijn, een bordje fruit of brood met ei en spek. Liever niet te veel suiker, want dat blokkeert je energie en maakt je somber. Liever een sinaasappel dan versgeperst sap.

6. Laat je auto staan

Werk jij buiten de deur? Bedenk dan aan het begin van de week op welke dagen je de auto kunt laten staan en je met de fiets naar je werk kunt gaan. Dat ontspant en geeft een fris gevoel.

7. Ontspan en geniet

Zet in de auto een ontspannend muziekje op en overdenk de leuke dingen van het weekend. Wat kun je vandaag doen dat in het verlengde daarvan ligt?

8. Maak een actieplan

Geef vervolgens aandacht aan wat je vandaag en deze week gaat doen. Welke dingen hebben prioriteit, wat geeft energie en wat voor stress is er te verwachten en hoe kun je die ondervangen? Als het iets is waar je geen invloed op hebt, accepteer het dan.

9. Neem een momentje

Moet je direct aan de slag en iemand bellen omdat iets spoedeisend is? Een crisis bij je opdrachtgever, een collega die ziek is en vervangen moet worden? Neem even een paar seconden voor jezelf en let op je ademhaling. Zet jezelf in de ruststand en bel daarna.

10. Evalueer je dag

Sluit de dag af met het opschrijven van drie dingen die je goed hebt gedaan, drie dingen die je aan het lachen hebben gemaakt en drie dingen die je hebt geleerd.

Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!