scherp

6 tips om je leven lang scherp te blijven

Mensen werken tegenwoordig steeds langer, het is de kunst voor jezelf en je omgeving om scherp te blijven, om constant kwaliteit te leveren, zonder een burn-out of andere narigheid. Hoe blijf je sprankelen? Een aantal belangrijke tips van een professional.

1. Mentale rust

Rust, reinheid en regelmaat, de drie R’s, een gouden regel uit de gezondheidszorg, geldt voor iedereen. Als je jong bent, kun je er nog wat slordig mee omspringen, maar uiteindelijk helpt het om op vaste tijden op te staan en te gaan slapen, met voldoende nachtrust. Dat is één kant, er is ook nog zoiets als je hoofd leeg maken, ontspannen. Mentale rust ontstaat ook door zorgtaken, koken, tuinieren, in de natuur zijn.

2. Fysieke beweging

Wij mensen hebben best veel fysieke beweging nodig. Het brengt zuurstof in je bloed en helpt enorm om je te ontspannen. Iedere dag. Fietsen naar je werk. Hardlopen, sporten, wandelen, maakt niet uit. Het zet ook je geest in beweging. Te lang achter een beeldscherm werkt beroerd. Er is een volledige en veelzijdige wisselwerking tussen je beweging en je gedachten. Zelfs even naar de koffieautomaat lopen heeft al nut. Blijf sporten.

3. Biodiversiteit

Monocultuur, weinig afwisseling, leidt op termijn tot tekorten en eenzijdige ontwikkeling. Daarom is het én leuk én nuttig flink af te wisselen, hoewel ik dat in partners weer niet helemaal aan kan raden. Komen we weer bij punt 1, mentale rust. Biodiversiteit geeft je een afwisselende input en houdt je scherp in de breedte. Lees een boek, bezoek een museum, volg een leuke groep twitteraars, ga met heel verschillende mensen om, afwisselende hobby’s, vakanties, gerechten. Tegelijkertijd is een goede manier van focussen ook belangrijk.

4. Flexibele doelen stellen

Rigide ergens naartoe streven, dat breekt je op. Maar focus is nodig en hiervoor heb je doelen nodig. Hier speelt aan de ene kant het grote plaatje, een groot doel, zoals honger de wereld uit, of ieder kind naar school. Aan de andere kant gaat het over kleine, haalbare, dagelijkse stappen, zoals iedere dag wat voorlezen aan mijn kinderen. En je moet er flexibel in zijn. Voorlezen lukt niet, omdat je lang in de file staat, maar dan doe ik wat meer verhaaltjes vertellen aan elkaar. Is ook goed voor de taalvaardigheid. En soms ontdek je zo nieuwe wegen.

5. Blijven leren

Hoewel ik als leerling een slechte start maakte, ben ik blijven leren, cursussen, opleidingen, tot op de dag van vandaag. Geleidelijk aan heb ik ontdekt hoe leuk dat is, telkens weer nieuw perspectief, nieuwe invalshoeken, een frisse benadering van wat ik doe. Het houdt me scherp. Sleur krijgt weinig kans. Je leert aan de rand van je comfortzone, op de grens van pijn en plezier. Ook biodiversiteit helpt je om te blijven leren, altijd weer nieuwe uitdagende omstandigheden.

6. Blijven genieten

Blijf zingen, blijf genieten. Proost op de fascinerende veelzijdigheid van dit wonderbaarlijke leven!

 

Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!
Tekst: Roeland Schweitzer
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!