chagrijnige bui

Zo vermijd je een chagrijnige bui

We hebben er allemaal wel eens last van; een dag waarop je gewoon even helemaal niets kunt hebben zonder uit je vel te springen. Welke achterliggende oorzaak deze chagrijnige bui ook heeft, voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom hebben wij vandaag een aantal tips voor je op een rij gezet om deze ongezellige moodswings te vermijden.

Wees dankbaar

Begin en eindig de dag in je bed met het opnoemen of opschrijven van drie positieve dingen die je die dag meegemaakt hebt of waar je gewoon blij van wordt. Dit zorgt voor een positieve start en een positief einde van de dag en een positieve mindset in het algemeen.

Wees optimistisch

Benader een kwestie altijd vanuit het positieve; het glas is halfvol in plaats van halfleeg. Aan een chagrijnige bui liggen eigenlijk altijd frustraties ten grondslag. Voorkom dit gevoel van frustratie door eerst de positieve dingen rondom een bepaalde kwestie op te noemen.

Stop met malen

Om even terug te komen op het feit dat een chagrijnige bui eigenlijk altijd getriggerd wordt door een gevoel van frustratie; blijf situaties niet honderd maal opnieuw afspelen in je hoofd. Wij vrouwen zijn snel geneigd om te gaan piekeren en bedenken hoe we een specifieke situatie anders/beter aan hadden kunnen pakken. Stop daar mee, het levert namelijk niets anders op dan extra frustratie. Bovendien kun je de situatie niet meer veranderen. Denk vooruit en denk in mogelijkheden!

Wees aardig

Wees aardig tegen de mensen om je heen, of beter nog: doe iedere dag iets aardigs voor een ander. Dat hoeft niet groot te zijn, het kan ook een klein gebaar zijn, een complimentje bijvoorbeeld. Probeer het eens uit en je zult zien: het geeft je een goed gevoel over jezelf en je krijgt het in tienvoud terug.

Leer om te gaan met moeilijke situaties

Leer jezelf beter om te gaan met stressvolle of moeilijke situaties, want stress betekent het opwekken van frustratie. Herken het gevoel dat je krijgt als je in een stressvolle situatie terecht komt en reflecteer. Zorg dat je op dat moment even rustig ademhaalt en bedenkt: ook dit kan ik aan! Het klinkt cliché, maar je kunt je hersenen hier echt op trainen.

Accepteer en kijk vooruit

Er zijn genoeg mensen in je leven die je een keer teleurstellen of laten zitten. Je kunt daar zeer geïrriteerd over raken of zelfs een persoonlijke vete aangaan. Doe dat niet! De mensen zijn het niet waard en je hebt alleen jezelf ermee. Leer ervan en kijk vooruit.

Zorg goed voor jezelf

Dit ligt misschien voor de hand, maar het is eigenlijk de allerbelangrijkste tip die we kunnen geven. Zorg goed voor jezelf. Eet en drink voldoende, slaap genoeg, beweeg en doe de dingen die je leuk vindt: kortom geniet van het leven! Voel jij je van binnen gelukkig, dan zul je lichamelijk ook sterker zijn om bepaalde moeilijke situaties aan te kunnen.