omega-3-1

Nieuw onderzoek: hogere Omega-3 Index verhoogt levensverwachting

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hogere omega-3 waarden in het bloed de levensverwachting met bijna vijf jaar verhogen. Dat is vergelijkbaar met het effect van stoppen met roken op de levensverwachting.

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de omega-3 bloedspiegel een goede voorspeller is van het risico op sterfte. Dit blijkt uit een wetenschappelijke studie die recentelijk gepubliceerd is in the American Journal of Clinical Nutrition. Ontzettend interessante onderzoeksresultaten die wij in dit artikel graag met jullie delen.

Omega-3 verhoogt levensverwachting evenveel als stoppen met roken

Een hogere omega-3 index in het bloed, als gevolg van regelmatige consumptie van vette vis, verhoogt de levensverwachting met bijna vijf jaar. Een toename van 1% van omega-3 in het bloed gaat gepaard met een verlaging van het sterfterisico, die vergelijkbaar is met stoppen met roken.

Dr. Aleix Sala-Vila, postdoctoraal onderzoeker van het Hospital del Mar Research Institute, is enthousiast over de resultaten: “Regelmatig roken verlaagt je levensverwachting met 4,7 jaar, evenveel als je wint als je hoge gehalten van omega-3 vetzuren in je bloed hebt.” Dat zijn nog eens hoopvolle onderzoeksresultaten.

Grootschalig onderzoek gedurende 11 jaar

Het Amerikaanse onderzoek gebruikte onderzoeksdata van de Framingham Offspring Cohortstudie; een langetermijnonderzoek waarbij de inwoners van Massachusetts in de Verenigde Staten al sinds 1971 worden gevolgd. Gedurende 11 jaar werden de vetzuurgehalten in het bloed van meer dan 2.200 65-plussers gemonitord.

Aandacht van artsen voor omega-3 index

Dr. William Harris, mede-onderzoeker en oprichter van het Fatty Acid Research Institute, is ervan overtuigd dat artsen hun patiënten moeten aanmoedigen om hun omega-3 waarden te verhogen, naast het aanpakken van andere risicofactoren, zoals cholesterol en bloeddruk. Hij benadrukt: “Het ‘repareren’ van de omega-3 index is veel gemakkelijker dan het behandelen van cholesterol en bloeddruk. Eet meer vis en/of neem een goed supplement, zoals levertraan.” Levertraan is pure vloeibare omega-3 uit kabeljauw.

Tekst: Good Life International