iphone 13

iPhone 13: alles wat je wilt weten

Afgelopen september heeft Apple de nieuwste versie van de iPhone gelanceerd: de Apple iPhone 13. Inmiddels hebben wij het toestel een aantal maanden intensief gebruikt en kunnen wij kort zijn over het gebruik: het is een ontzettend fijne, snelle en veelzijdige telefoon die werkelijk alles aankan en garant staat voor professioneel beeldmateriaal. Hoog tijd dus, voor een artikel waarin wij precies uiteenzetten wat nu precies de belangrijke specificaties en nieuwigheden zijn van deze nieuwste iPhone.

Is de Apple iPhone 13 het aanschaffen waard?

Al met al lijkt de Apple iPhone 13 weinig veranderd in vergelijking met zijn voorganger, de iPhone 12. Maar vind jij het van belang om in het bezit te zijn van een iPhone met de meest geavanceerde camera’s en een zo lang mogelijk werkende batterij? Dan is dit toestel wat ons betreft toch zeker wel de moeite waard. Net als bij de iPhone 12-serie zijn er dit jaar vier iPhone 13-modellen geïntroduceerd: de iPhone 13 Mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max.

Vernieuwingen qua uiterlijk

Over het uiterlijk van de iPhone 13 kunnen we kort en bondig zijn: die is bijna identiek aan die van haar voorganger de iPhone 12. De enige veranderingen die wij waarnemen zijn de kleinere notch, een groter camera-eiland aan de achterkant en de stand van de twee lenzen op de achterkant, die zijn nu namelijk diagonaal geplaatst. De microfoon en luidspreker zitten nu boven de selfie camera en de sensoren. Daarnaast is dit model in een nieuwe kleur beschikbaar. Apple presenteerde de groene iPhone 13 en de alpengroene iPhone 13 Pro tijdens het Apple-event op 8 maart 2022.

Verbeteringen van de camera’s

Een van de belangrijkste verbeteringen van de iPhone 13-serie is te vinden in de camera’s. Zo heeft het instapmodel van de iPhone 13 betere beeldstabilisatie. Daarnaast maken de camera’s van dit model gebruik van sensorverschuiving, dit was eerder alleen het geval bij de iPhone 12 Pro Max. Hierdoor beweegt de sensor in de lens fysiek mee, waardoor foto’s en video’s met veel beweging scherper zijn dan ooit. Dit is ook direct de reden dat ze lenzen nu diagonaal uitgelijnd zijn; ze zijn door deze functie groter geworden.

Tot slot is er een geheel nieuwe camerafunctie gelanceerd: de Cinematic Mode (filmmodus). Hiermee kun je de focus verleggen tussen twee personen of objecten, net als in professionele films. En wat geeft dat een geweldig resultaat.

Een verbeterde batterijduur

Wat ons betreft belangrijk voor iedere iPhone gebruiker: Apple heeft de batterijcapaciteit flink verbeterd. De batterij van dit nieuwste model houdt het gemiddeld 2,5 uur langer uit dan bij die van haar voorganger de iPhone 12, zo belooft Apple.

Wil jij een nog langere batterijduur? Dan zijn de meest geavanceerde modellen van de iPhone 13-serie het meest geschikt voor jou. De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max beschikken namelijk over een ProMotion-scherm. Hiermee kun je vloeiender scrollen en hierdoor kun je nog langer met een acculading doen. 

Een prima alternatief 

Is het voor jou echter niet direct essentieel om de allernieuwste iPhone in je bezit te hebben? Heb jij gewoon een betrouwbare, snelle iPhone nodig en vind jij de allernieuwste snufjes op het gebied van camera’s en batterijen minder belangrijk? In dit geval is bijvoorbeeld voorganger iPhone 11 ook nog steeds geweldig goede optie.