Verborgen suiker

Gemiddeld eten we 32 kilo suiker per persoon per jaar, wat neerkomt op bijna 90 gram suiker per dag!  Het grootste gedeelte van deze dagelijks hoeveelheid suiker krijgen we binnen via verborgen suikers, oftewel suikers die verstopt zijn in producten waar je ze helemaal niet zou verwachten en suikers die een wat verhullende naam hebben waardoor ze minder snel herkenbaar zijn als suiker.

Glucose-fructosesiroop

Een suiker die je in veel bewerkte producten tegenkomt is glucose-fructosesiroop. De naam van deze suikersoort klinkt als een soort natuurlijke siroop, maar in feite is het niet meer dan een zeer geraffineerde kunstmatige suiker die uit glucose en fructose bestaat. Glucose-fructosesiroop is veel goedkoper dan tafelsuiker, daarom stoppen levensmiddelenfabrikanten het graag in hun bewerkte producten, zoals koek, snoep, gebak, frisdranken, chocolade, sauzen en zelfs soepen, gezoete yoghurt, slasauzen en pastasauzen.

Dextrose

Ook dextrose is een suikersoort die in veel levensmiddelen zit, en dan met name energiedrankjes, snoep, ontbijtgranen, bewerkte voeding en snackrepen. Een belangrijk kenmerk van dextrose, dat ook wel glucose of fruitsuiker wordt genoemd, is dat het snel door het lichaam wordt opgenomen in de bloedbaan. De keerzijde is echter dat dextrose erg dikmakend is en bij langdurige overconsumptie kan leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel en zelfs diabetes type 2.

Maïszetmeel

Een andere soort suiker die eigenlijk helemaal niet als suiker klinkt, is maïszetmeel, een bindmiddel dat vooral gebruikt wordt in soepen en sauzen. Maïszetmeel bestaat uit lange suikerketens die in de darmen gesplitst worden in suikers. Het verraderlijke aan zetmeel is dat het niet zoet smaakt, maar wel door je lichaam als suiker wordt verteerd.

Bron: Telegraaf.nl/vrouw