nationale suiker challenge

Nationale Suiker Challenge gestart: we eten jaarlijks 13 kilo méér suiker dan gedacht

Bijna de helft van de Nederlanders (47,3%) denkt dagelijks ‘slechts’ 0 tot en met 5 klontjes toegevoegde suikers te eten en drinken. In werkelijkheid is dit gemiddeld 14 suikerklontjes. Jaarlijks krijgen we dus ongemerkt minstens 13 kilo méér suiker binnen dan we denken. Dit blijkt uit een onderzoek door PanelWizard in opdracht van het Diabetes Fonds. Het Diabetes Fonds wil Nederlanders bewust maken van de hoeveelheid toegevoegde suikers in producten en hun suikerinname. Dit is belangrijk omdat overgewicht en diabetes type 2 enorm groeiend zijn. Daarom start vandaag de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni): een week geen toegevoegde suikers eten en drinken. 65.000 Nederlanders doen mee en laten in een week bijna 6,5 miljoen suikerklontjes staan. 

1,1 miljoen mensen met prediabetes

“Al ruim 1,1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2. Ook zitten er naar schatting ruim 1,1 miljoen mensen met prediabetes, een voorloper van diabetes type 2, in de wachtkamer om de diagnose te krijgen”, aldus Diena Halbertsma, algemeen directeur bij het Diabetes Fonds. “Doen we niets, dan krijgt een op de drie volwassen Nederlanders die nu 45 jaar of ouder zijn in de toekomst diabetes type 2. Met alle bijkomende gezondheidsproblemen van dien zoals hart,- en vaatziektes, nieren die niet meer goed functioneren en schade aan zenuwen met soms amputaties tot gevolg. We moeten deze diabetescrisis stoppen. Overgewicht is een belangrijke risicofactor om diabetes type 2 te krijgen. De helft van de Nederlandse volwassenen heeft overgewicht en ook dat aantal groeit gestaag door. Onder meer met gezond eten en drinken kunnen mensen het risico op overgewicht en daarmee de kans op diabetes type 2 verkleinen.”

Ongemerkt meer suiker

Dagelijks eten Nederlanders gemiddeld 14 suikerklontjes aan toegevoegde suikers. Dat veel Nederlanders dat aantal onderschatten, begrijpt Halbertsma. “Aan veel producten is suiker toegevoegd en vaak meer dan je denkt. Ook aan producten waarvan je het niet verwacht zoals hartige producten.” Zo blijkt dat ruim zes op de 10 onterecht denken dat er geen suiker in kipfilet (vleeswaren) zit. Dat geldt ook voor bruin brood (een derde), potje pesto (een derde) en granola (een vijfde). “Als je vaak producten eet en drinkt waar toegevoegde suikers in zitten, dan krijg je ongemerkt toch een berg suiker binnen”, aldus Halbertsma. Ruim 9 op de 10 Nederlanders denken inderdaad ongemerkt meer suiker binnen te krijgen dan ze zich bewust van zijn. Bijna 8 op de 10 vinden het over het algemeen moeilijk om te beoordelen of producten veel of weinig toegevoegde suikers bevatten. Ook zegt 8 op de 10 dat ze meer inzicht willen hebben in de hoeveelheid toegevoegde suikers die in producten verwerkt zijn. “Suiker heeft meer dan 50 schuilnamen. Daardoor is het lastig om te herkennen of suiker aan een product is toegevoegd”, vult Halbertsma aan. 

Hulp bij minderen met toegevoegde suikers

Met de Nationale Suiker Challenge wil het Diabetes Fonds mensen helpen om gezonder te leven. Door mensen bewust te maken van toegevoegde suikers in producten en hun eigen suikerinname. En door uit te leggen hoe ze zelf aan de slag kunnen gaan met het minderen van suiker. Ruim driekwart wil minder suiker eten en drinken. Ook laat ruim de helft weten dat ze graag hulp willen om minder suiker te eten en drinken. Het Diabetes Fonds roept al deze Nederlanders op om vandaag nog mee te doen aan de challenge en zich gratis in te schrijven via www.suiker-challenge.nl.

Gezonde voedselomgeving

Mensen helpen om gezonder te leven lukt niet als de omgeving ongezond is. Het maken van een gezonde keuze moet ook de makkelijke en betaalbare keuze zijn. Daarom maakt het Diabetes Fonds zich binnen de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie hard voor een slimme suikertaks op suikerrijke dranken, geen btw op groente en fruit en een verbod op kindermarketing. Ook roept het Diabetes Fonds voedingsproducenten en supermarkten op om hun verantwoordelijkheid te nemen. 

Meer advies over de dagelijks aanbevolen maximale hoeveelheid (toegevoegde) suiker lees je hier.

Nationale-Suiker-Challenge-2023_Factsheet-suikerinname-Nederland