suikervervangers

Natuurlijke suikervervangers

Dayna Smith heeft een grote passie voor gezond eten. Ze heeft zelf een blog met vier vrienden, waar ze over gezonde voeding, sporten en beauty schrijft. Tevens werkt ze bij een sportschool, dus ze is altijd in beweging en op de hoogte van de nieuwste fitness trends en superfoods. Wij vinden het ontzettend leuk dat zij iedere twee weken een Food artikel voor Lifestyle NWS schrijft! Ditmaal over natuurlijke suikervervangers.

Suikervervangers

Dat suiker niet goed voor ons is, weten we allemaal. Ook weten we dat het heel moeilijk is om het uit onze dagelijkse eetpatroon te verwijderen. Suiker bevat kerosine en dit stofje zorgt ervoor dat we meer willen van deze zoete duivel. Het beschadigt niet alleen je tanden, ontneemt je energie, geeft je constante hoofdpijn en vernielt je binnenste, maar het zorgt er ook voor dat je die ‘muffin top’ amper kwijt raakt! Geraffineerde suiker is volgens wetenschappelijk onderzoek puur vergif, er zijn een tiental negatieve effecten die het op ons lichaam heeft. Het veroorzaakt diabetes type II, hart- en vaatziekten, kanker, een slechte weerstand en je krijgt er eerder rimpels van! Kortom, suiker is naar mijn ziens alleen maar slecht voor je, daar gaan we verandering in brengen.

Suiker wordt toegevoegd aan allerlei producten, zoals frisdrank, chocolade en tomatensoep. Zo moet je ook een kritische blik werpen op alle voorgepakte producten in de supermarkt. Suiker heeft namelijk veel aliassen; glucose, fructose, maltose, ahornsiroop, aspartaam, xylitol, HFCS en maltodextrine. Voortaan goed etiketten lezen dus. Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke suikervervangers om suiker voorgoed uit je leven te verbannen en ook handige tips om je van je suikerverslaving af te helpen. Starting now!

Gula java / Kokosbloesemsuiker

Komt van de nectar uit kokosbloesems, het is ongeraffineerd, ongefilterd en ongebleekt, waardoor alle vitamines en mineralen behouden blijven. Gula java heeft een heerlijke karamelsmaak en is perfect te gebruiken daar waar je suiker toevoegde. Je kunt het kopen bij natuur—en bio winkels en bij de toko. Let wel op dat je de gula java koopt waar geen rietsuiker aan is toegevoegd!

Stevia

Deze kruidige struik komt vooral in China en Zuid-Amerika voor. De bladeren worden gebruikt en op verschillende manieren verwerkt en verkocht. Stevia heeft een enorme zoetkracht die wel 200 tot 300 keer sterker is dan suiker, je hoeft dus maar een snufje te gebruiken. Ongeraffineerde stevia is de beste optie, deze zit boordevol vitamine A, C, B1, B2 en B3. Ook bevat het mineralen, calcium, ijzer, magnesium en kalium.

Fruit

Toch is fruit altijd nog het beste natuurlijke zoetmiddel. Bananen voegen al gauw zoetere smaken toe aan gebak en pannenkoeken. Fruit zit tjokvol vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. In natuurlijke vorm kunnen de suikers in fruit weinig kwaad aanrichten, omdat de vezels in fruit zorgen dat de suikers langzaam worden opgenomen in je bloedbaan. En zeg nou zelf, fruit is toch de ultieme natuurlijke suikervervanger?

En op z’n tijd mag er best wel eens gezondigd worden, live a little right?

 

Meer culinaire artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS culinaire rubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!