week zonder suiker

Week Zonder Suiker: Voedingsdeskundige deelt 5 tips

Vandaag start de Nationale Suiker Challenge, ook wel bekend als de Week Zonder Suiker. Door minder suiker te eten, blijft je bloedsuikerspiegel stabieler en heb je meer energie. Ook kun je makkelijker afvallen, verklein je het risico op diabetes type 2, heb je minder last van je buik en slaap je beter. Minder suikers eten is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom zet voedingsdeskundige Marvin Grouw van XXL Nutrition zijn do’s en don’ts op een rij.

1. Leer etiketten lezen

  “Het eerste wat je moet doen, is leren hoe je voedingsetiketten leest”, stelt Grouw. Suiker komt namelijk in vele vormen voor, zoals glucose, fructose, sucrose en een heleboel varianten. “Door deze namen te leren herkennen, kun je beter geïnformeerde keuzes maken en producten met toegevoegde suikers vermijden.” Let daarbij ook op de positie in de ingrediëntenlijst, want hoe eerder suiker in de lijst voorkomt, hoe meer ervan is gebruikt.

  2. Vermijd toegevoegde suikers

   “Wanneer je eenmaal weet waar je op moet letten, is het belangrijk om gezonde alternatieven te kiezen”, vervolgt Grouw. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om producten met toegevoegde suikers te vervangen door alternatieven, bijvoorbeeld magere (minder vet) of natuurlijke (minder suiker) varianten. “Je kunt bijvoorbeeld gezoete (melk)dranken inruilen voor magere of halfvolle melk of yoghurt en koekjes, chocolade en snoep voor snoepgroenten.”

   3. Drink meer water

    Veel suikerrijke dranken zoals frisdrank en vruchtensap dragen bij aan een hoge suikerinname. “Vervang deze dranken door water, het beste alternatief, of anders ongezoete thee of zwarte koffie”, tipt de voedingsdeskundige van XXL Nutrition. “Aan je thee kun je dan voor wat extra smaak nog een schijfje citroen of muntblaadjes toevoegen”, stelt hij voor. “En als je echt niet zonder de zoete smaak kunt, kies dan voor een suikervervanger die minder calorieën bevat en geen invloed heeft op je bloedsuikerspiegel.”

    4. Benut natuurlijke smaken

     Voortbordurend op laatstgenoemde raadt Grouw ook aan om gebruik te maken van de smaken die de natuur te bieden heeft. Kruiden en specerijen kunnen immers natuurlijke zoetheid en smaak aan je gerechten toevoegen zonder de noodzaak van suiker. “Probeer bijvoorbeeld kaneel, nootmuskaat, vanille-extract of kardemom toe te voegen aan je ontbijtgranen, yoghurt en smoothies”, suggereert hij.

     5. Plan en bereid je maaltijden voor

     “Een van de beste manieren om je suikerinname te beheersen, is door je maaltijden van tevoren te plannen en voor te bereiden”, onderstreept Grouw ten slotte. “Dit helpt je om de verleiding van suikerrijke kant-en-klare maaltijden en snacks te vermijden en zorgt ervoor dat je altijd gezonde opties bij de hand hebt.”