Tips voor het uitzoeken van verlichting

Heb jij net een huis gekocht en ben je op zoek naar lampen die bij je nieuwe interieur passen? Of wil je een bepaalde kamer opnieuw inrichten omdat je gewoon weer eens iets anders wilt? Lees dan eerst even dit artikel voor je op lampenjacht gaat. Want waar moet je nu eigenlijk allemaal op letten bij de aanschaf van nieuwe verlichting? Wij hebben de belangrijkste dingen voor je op een rij gezet.

Direct licht, indirect licht en diffuus licht

Allereerst is licht onder te verdelen in direct licht, indirect licht en diffuus licht. Bij directe verlichting schijnt de lichtbron rechtstreeks op het oppervlak. Directe verlichting heeft dus een duidelijke bestemming, zoals boven een eettafel of voor het uitlichten van bijvoorbeeld schilderijen. Directe verlichting kan ook prima gebruikt worden als algemene verlichting.

Bij indirect licht wordt de omgeving gebruikt om de ruimte te verlichten. Hierbij kan het plafond of een wand dienen als reflector, waardoor het licht wordt weerkaatst en de ruimte op sfeervolle wijze, indirect wordt verlicht. Gladde oppervlakken weerkaatsen méér licht dan vlakken met structuur. Indirect licht kan prima worden gebruikt als algemene (sfeer)verlichting in je woonruimte. Maar, om dezelfde hoeveelheid licht te verkrijgen als bij directe verlichting, is er een sterkere lichtbron nodig.

Diffuus licht is een egaal licht dat gelijkmatig over het oppervlakte wordt verdeeld. Hierdoor wordt de ruimte overal evenveel belicht en vindt er geen harde schaduwvorming of reflectie plaatst.

Belangrijk bij het uitzoeken van hanglampen

De hanglamp behoort tot de basisverlichting van het huis, dit is de hoofdverlichting die een bepaalde ruimte in de basis van licht voorziet. Hangverlichting valt onder direct licht, bedoeld om oppervlakten te verlichten zoals de eettafel, bar of salontafel. Hanglampen zijn misschien wel de meest opvallende en sfeerbepalende lampen in je interieur.

Kies allereerst een stijl die bij jouw persoonlijke smaak en interieur past. Houd je meer van een moderne stijl? Of ga je liever voor een kristallen hanglamp of kroonluchter? De meest populaire hanglampen van dit moment zijn de industriële hanglampen en moderne hanglampen. Veelgebruikte materialen bij de moderne hanglamp zijn smoke glas en (vooral zwart) metaal.

Houd bij het uitzoeken van een nieuwe hanglamp rekening met de gewenste ophanghoogte. Bij vrijwel de meeste hanglampen kun je de ophanghoogte zelf bepalen door dit eenvoudig zelf aan te passen. Al zijn er ook exemplaren waarbij je het snoer op maat moet maken en dus direct op de door u gewenste hoogte instelt. Houd hier rekening mee voor je de lamp koopt.

Wil je een hanglamp die dimbaar is? In het geval van de E27 fitting bepaalt het type lichtbron of de hanglamp dimbaar is. Halogeenlampen zijn in de regel prima dimbaar, spaarlampen zijn dat daarentegen veelal niet. De energiezuinige LED-lichtbronnen zijn steeds vaker dimbaar, al heb je daar vaak wel een aparte dimmer voor nodig.

Tot slot is het handig om na te gaan hoe zuinig de hanglamp is die je uitgezocht hebt. Ben je bijvoorbeeld specifiek op zoek naar een energiebesparende hanglamp, kijkt u dan naar een led hanglamp.

Belangrijk bij het uitzoeken van tafellampen

Heb je ergens een donkere hoek in het huis? Of wil je wat meer kleuraccenten aanbrengen in je interieur? Dan kun de oplossing het beste zoeken in de vorm van een mooie tafellamp. Tafellampen kunnen zowel vallen onder indirect licht als onder diffuus licht.

Een tafellampje is uitermate geschikt om een gewenste sfeer in een bepaalde ruimte te verwezenlijken. Plaats de lamp bijvoorbeeld in een bepaalde hoek die meer aandacht mag krijgen. Hierdoor breng je meer sfeer en persoonlijkheid in je interieur. Het advies is dan om voor een tafellamp te kiezen met een diffuse lichtval waardoor het licht geen directe schaduwen geeft maar juist breed verspreid wordt. Kijk bijvoorbeeld naar een lampje met een stoffen kap of met een kap van melkglas.

Je kunt ook een wat meer functionelere tafellamp, die je kunt richten, naast de bank zetten (indirecte lichtbron) om ’s avonds een boek of de krant te kunnen lezen. Ga dan zeker voor een lamp voorzien van een dimfunctie. Hiermee creëer je een wat zachtere lichtinval maar kun je desgewenst ook feller licht creëren om te kunnen lezen. Een tafellamp voorzien van een dimmer is bovendien een stuk energiezuiniger doordat de lichtsterkte lang niet altijd op maximaal zal staan. Als je vervolgens ook nog kiest voor een led lichtbron is het energiebesparende cirkeltje helemaal rond.

 

Image: Rawpixel
Meer design artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS designrubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!