badkamer-3

Drie praktische dingen die niet mogen ontbreken in de badkamer

Een badkamer inrichten is een leuke klus. Je kiest een stijl, een kleur, de verschillende elementen zoals een bad, douche en de kranen. Tijdens het inrichten is het belangrijk een aantal praktische zaken niet uit het oog te verliezen: goede verlichting, privacy en ventilatie. Op deze drie zaken gaan we dieper in.

Goede verlichting

In een badruimte wil je graag goede verlichting. Dit betekent niet zozeer fel licht, maar licht dat past bij wat je aan het doen bent in de badkamer. Wil je lekker ontspannen in bad dan is gedempt licht fijn. Ben jij je aan het aankleden, scheren of opmaken, dan is helder licht beter. Daarom kies je voor dimbare, verstelbare spotjes. Deze kun je zo richten dat je geen donker hoekje in de badkamer hebt, en je past het licht aan al naar gelang de situatie.

Natuurlijk daglicht is het fijnste in een ruimte. Als je een raam hebt in de badkamer is dat prettig, maar tegelijk geeft een raam ook ongewenste inkijk. Kies dus voor raambekleding die je aan kunt passen naar de situatie.

Privacy

Als je doucht of in bad zit wil je niet dat iemand naar binnen kijkt. De juiste raambekleding badkamer is dus een absolute must. Omdat een badkamer een vochtige ruimte is, kun je niet iedere soort raambekleding kiezen. De raamdecoratie moet goed bestand zijn tegen vocht, en eenvoudig zijn te reinigen.

Plisségordijnen zijn een goede keuze als raamdecoratie voor een draai kiepraam. Deze worden strak op het raam geplaatst zodat er geen kiertje is waar iemand doorheen kan kijken. De meeste plisségordijnen zijn bestand tegen vocht en eenvoudig schoon te maken.

Aluminium of houtlook jaloezieën zijn ook een goede keuze. Met jaloezieën bepaal je zelf de hoeveelheid lichtinval en privacy door de lamellen in een bepaalde stand vast te zetten. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en passen ze binnen (bijna) iedere interieurstijl.

Goede ventilatie

De badkamer is een vochtige ruimte. Er wordt gedoucht, waarbij veel waterdamp vrij komt. In een vochtige ruimte die nooit goed droog wordt heb je sneller last van vreemde geurtjes, gladheid en condens op de spiegels. Ook bestaat de kans dat vocht in de muren trekt, en bovendien is een vochtige ruimte een ideale plaats voor schimmel.

Ventilatie is dus belangrijk voor een gezond leefklimaat in een ruimte. Dat kan met behulp van een goed afzuigsysteem, maar ook een raam helpt bij de ventilatie. Een draai kiep raam bijvoorbeeld, dat je zowel horizontaal als verticaal kunt openen. Dit raam kun je helemaal open zetten voor een grondige ventilatie, of op een kier waarbij je wel frisse lucht naar binnen laat, maar er niemand naar binnen kan komen of huisdieren kunnen ontsnappen.