studiekostenbeding

Studiekostenbeding en toch kunnen fluiten naar je geld?

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: alles over het studiekostenbeding. Een studiekostenbeding in een arbeidsovereenkomst of reglement opnemen hoeft niet altijd te betekenen dat je de studiekosten daadwerkelijk op je werknemer kunt verhalen. De werkgever die in dit artikel centraal staat kon naar de studiekosten (€ 15.000,-) fluiten. Een studiekostenbeding moet namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Wat speelde er?

Een werkgever sluit met een werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Voor de betreffende functie dient de werknemer een opleiding van € 15.000,- te volgen. De werkgever neemt in de arbeidsovereenkomst een studiekostenbeding op waarin hij vermeldt dat de werknemer de studiekosten moet terugbetalen als hij de arbeidsovereenkomst binnen twee jaar opzegt. Na ongeveer een jaar zegt de werknemer de arbeidsovereenkomst op. De werkgever wil de studiekosten terugvorderen. Helaas blijkt het studiekostenbeding niet aan de voorwaarden te voldoen. De werkgever kan fluiten naar zijn geld.

Kosten opleiding

Bij dit bedrijf diende elke werknemer bij aanvang van het arbeidscontract gedurende het eerste jaar een interne opleiding te volgen ter waarde van € 15.000,-. Deze interne opleiding bestond onder andere uit een intensieve coaching, begeleiding “on the job” en certificering voor belangrijke softwarefabrikanten. De werknemer ontving bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst een exemplaar van het arbeidsreglement en een studiereglement. In het studiereglement was het studiekostenbeding opgenomen.

Studiereglement met studiekostenbeding

Toen de werknemer na ruim een jaar het dienstverband opzegde, hield de werkgever eerst een bedrag in op het loon ter zake van de studiekosten. Vervolgens bracht hij bij factuur het overige gedeelte van de studiekosten in rekening. Hij deed daarbij een beroep op het ondertekende studiereglement. Hierin is bepaald dat als het dienstverband binnen twee jaar is beëindigd, de werknemer de studiekosten moet terugbetalen.

Oordeel kantonrechter inzake studiekostenbeding

De kantonrechter oordeelde dat het een werkgever is toegestaan om met een werknemer afspraken te maken over de terugbetaling van studiekosten. Deze bevoegdheid wordt echter beperkt door wettelijke bepalingen. Het studiekostenbeding dient aan een aantal criteria te voldoen. Zo dient bijvoorbeeld een glijdende schaal in de bepaling te worden opgenomen. Dit houdt in dat de studiekosten naar evenredigheid moeten worden terugbetaald: over een bepaalde periode moet een bepaald percentage in mindering worden gebracht. De gedachte hierachter is dat het onredelijk is dat de werknemer na een jaar het gehele bedrag dient terug te betalen en dat hij na twee jaar schuldenvrij is. De bepaling in het studiereglement voldeed niet aan de gestelde criteria. Om deze reden oordeelde de kantonrechter dat geen sprake is van een rechtsgeldig overeengekomen studiereglement. De werkgever diende het ingehouden loon voor de studiekosten terug te betalen en kon naar het overige gedeelte fluiten.

Tip:

Neem je in een studiereglement een gefixeerd bedrag aan studiekosten op? Zorg er dan voor dat je dit bedrag aan de hand van documenten kunt onderbouwen! 

 

Meer carrière-artikelen lezen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS carrièrerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op