jurist of advocaat

Wanneer een jurist en wanneer een advocaat?

Miss Legal schrijft regelmatig een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: wat is nu precies het verschil tussen een jurist en een advocaat?

Meester in de rechten

Wie zijn master-diploma rechten heeft behaald, mag zich meester in de rechten noemen en de titel mr. voor zijn of haar naam zetten. Een meester in de rechten is iets anders dan een meester of juf op school, en mr. Suzanne van Duijn betekent dus ook niet dat ik eigenlijk een man ben.

Jurist

Na mijn studie ging ik werken als jurist. Dit betekent dat ik mij bezig ging houden met juridische zaken. Ik stond particulieren bij in hun rechtszaken tegen grote banken en verzekeraars. Ben je dan advocaat? Niet per se. Hoewel advocaten er natuurlijk om bekend staan mensen bij te staan in de rechtbank, mogen ook andere vertegenwoordigers dat doen. Het moet dan wel gaan om een juridische procedure bij de kantonrechter (in civiele zaken). Bij mijn eerste werkgever werkten we op basis van no cure no pay. Kortom, onze cliënten hoefden ons niet te betalen als wij geen voordeel voor ze behaalden. Advocaten mogen niet werken op basis van no cure no pay, omdat ze dan ‘alleen maar zouden gaan voor kansrijke, winstgevende zaken’. Terwijl een advocaat onafhankelijk moet zijn.

Bij het kantongerecht mag een ‘gewone’ jurist procederen in alle zaken op het gebied van arbeidsrecht, huur, huurkoop en koop op afbetaling, en tot het incasseren van vorderingen tot 25.000 euro. Ook in arbitragezaken en tuchtzaken kan een jurist als ‘gemachtigde’ optreden. Bij de rechtbank (geen kantongerecht), het Gerechtshof (hoger beroep) of Hoge Raad (cassatie), dient wel een advocaat te worden ingeschakeld. Overigens ben je in het strafrecht en het bestuursrecht (ook fiscaal recht) nooit verplicht een advocaat in te schakelen.

Advocaat

Een advocaat moet, naast onafhankelijk zijn, aan heel veel regels voldoen. Deze regels staan in de Advocatenwet (Wet positie en toezicht advocatuur en de Verordening op de Advocatuur). Zo is een advocaat verplicht zich elk jaar te laten bijscholen. Na het behalen van je meester-titel ben je niet direct advocaat. Om advocaat te worden, moet je worden aangenomen bij een advocatenkantoor. Je begint dan als advocaat-stagiaire. Gedurende drie jaar volg je een opleiding en doe je enorm veel praktijkervaring op. Je ontvangt hiervoor wel al een gewoon salaris. Na drie succesvolle jaren mag je jezelf ‘echt’ advocaat noemen en kun je – als je wilt – voortaan zelfstandig aan de slag. Je staat niet langer onder toezicht van een mentor (patroon). Overigens word je wel al beëdigd op het moment dat je als advocaat-stagiaire begint.

Bedrijfsjuristen

Veel advocaten kiezen na hun (al dan niet korte) carrière als advocaat voor een baan als bedrijfsjurist. Je werkt dan bij een veelal commercieel bedrijf waar je adviseert over de juridische haken en ogen van bedrijfsactiviteiten. Dit spanningsveld tussen rechten en commercie is heel interessant, maar wordt door sommigen ook een doorn in het oog van de advocatuur genoemd. Niet altijd staat de onafhankelijkheid en de wet voorop, maar de economische belangen van het bedrijf.

Meer carrière artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS carrièrerubriek! Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!