Onderhandeltips voor je volgende sollicitatiegesprek

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: onderhandeltips voor je volgende sollicitatiegesprek.

Onderhandelen begint met een sterke onderhandelingspositie

Doe je huiswerk voordat je gaat onderhandelen met de werkgever. Zoek uit wat het bedrijf doet en waar het voor staat. Onderzoek ook het gebruikelijke loon voor de functie waarvoor je op gesprek gaat. Stel voor jezelf vast wat je waard bent, wat je wil verdienen en hoe het gesprek zal verlopen nog voordat je de onderhandeling ingaat. Je waarde kan worden bepaald aan de hand van je opleiding, je ervaring en je persoonlijkheid. Tijdens het gesprek kan je vertellen waar je goed in bent en op welke wijze je bij kan dragen aan het succes en de toekomstvisie van het bedrijf. Vertel waarmee je voormalige of huidige werkgever blij is geweest of wat het bedrijf aan jou heeft verdiend. Beschrijf waarom jij de perfecte match bent.

Houding is belangrijk

Het is belangrijk om een kalme indruk te maken tijdens het sollicitatiegesprek. Je bent niet hopeloos opzoek naar een baan. Je bekijkt de opties die de markt je biedt omdat je opzoek bent naar een leuke baan die bij je past en aan je wensen voldoet. Beantwoord eerst alle vragen van de werkgever voordat je zelf vragen gaat stellen. Het is belangrijk dat jij dan pas de bal terug gaat spelen wanneer je het gevoel krijgt dat de werkgever erg enthousiast over je is. Om je interesse te tonen kan je vragen naar de achtergrond van het bedrijf, hoe het is ontstaan en hoe de bedrijfscultuur is.

Onderhandelen met de werkgever

Als de werkgever eenmaal heeft besloten dat jij de juiste kandidaat bent, ben je in een sterke positie om te onderhandelen. Voor de werkgever is het net als winkelen. Je ziet een mooie jurk die je perfect staat en van goeie kwaliteit is. Ben jij bereid om die prijs te betalen? Zo is dat ook met werkgevers en daar kan jij gebruik van maken tijdens het onderhandelen. Zij kiezen voor hun bedrijf de beste kandidaten en zijn daarom bereid daarvoor te betalen. Het moet natuurlijk wel redelijk en binnen hun budget blijven. Het is aan jou om te achterhalen wat het budget is. Vergeet niet dat je naast salaris ook andere voordelen kan onderhandelen. Laat de werkgever jou altijd uitleggen welke opties er nog meer zijn binnen het bedrijf. [Lees ook: Onderhandelden over arbeidsvoorwaarden: Yes, you can! ]

Hoe weet je hoeveel je hoort te verdienen?

Via de Salaris Check kan je precies zien wat anderen verdienen in jouw beroep. Dus kom voorbereid naar het gesprek. Verder is je salaris gebaseerd op het budget van de werkgever en jouw talent om de nodige werkzaamheden binnen een bepaalde tijdsduur uit te voeren. Stel zelf in beginsel geen vragen over het salaris. Laat de werkgever daarover beginnen. Nadat de werkgever jou het bod heeft gedaan, kan je altijd zeggen dat je daar over moet nadenken. Kom daar binnen twee dagen op terug als je het bod aanneemt. Als je het te laag vindt, kan je bijvoorbeeld zeggen: “Ik vind de functie erg leuk. Het past bij mijn ervaring en bij mijn opleidingsniveau. Echter zijn we het niet eens over het salaris. Ik vind dat ik voor het salaris bedrag moet gaan dat aansluit bij de kwaliteit die ik lever. En dat is €…”

Het gesprek afsluiten

Toon je enthousiasme bij het afsluiten. Geef aan dat jij jezelf in die functie ziet en bereid bent te beginnen wanneer het de werkgever uitkomt. Geef wel aan dat je nog een sollicitatiegesprek hebt. Laat zien dat jij dit werk niet nodig hebt, maar wel erg leuk vindt. En dat je alleen gaat voor de functie die past bij je niveau en waarbij je beloond wordt voor jouw kwaliteiten.

Meer carrière-artikelen lezen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS carrièrerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!