tartiflette
© Simple & Meilleur

Reblochon fondue & Tartiflette

Een wintersport naar de Franse Alpen zit er op dit moment helaas niet in. Maar dat betekent niet dat we de Franse Alpen niet naar Nederland kunnen brengen met een aantal heerlijke karakteristieke Savoyaardse specialiteiten. Waan je in Savoie Mont Blanc door deze gerechten zelf thuis te bereiden met behulp van onderstaande recepten. Geniet van een overheerlijke Reblochon fondue of van de Franse klassieker Tartiflette.

tartiflette
© Simple & Meilleur

Reblochon fondue

René Meilleur en zijn zoon Maxime hebben samen het driesterrenrestaurant ‘La Bouitte’ opgericht in Saint-Martin de Belleville. Daarnaast hebben ze ook een brasserie genaamd ‘Simple & Meilleur’, waar ze traditionele Savoyaardse gerechten met een twist serveren. De favoriet is de Reblochon fondue in zuurdesembrood.

Ingrediënten voor twee personen:

  • zuurdesembrood
  • een Reblochon kaas
  • 500 g aardappelen
  • 250 g spek
  • 10 cl witte wijn
  • zout

Werkwijze

Het zuurdesembrood hoort vrij hard en droog te zijn, vandaar dat je het beste 48 uur kunt wachten voordat je het gebruikt voor het gerecht. Snijd het brood dwars door de helft en haal de binnenkant eruit om een kommetje te maken.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de aardappelen in water met een snufje zout. Snijd het spek in dunne reepjes. Haal de korst van de Reblochon eraf en doe de kaas in het brood.

Doe de witte wijn erbij en doe het gevulde brood in de oven voor 25 minuten, totdat de kaas gesmolten is. Warm de aardappelen op. Prik een aardappel en een beetje spek op je vork en doop het samen in de kaas. Genieten maar!

Tip van de eigenaar: voeg een beetje geraspte truffel toe.

tartiflette-2
© Val d’Arly

Tartiflette

Ingrediënten: 

  • 1 kg geschilde aardappelen
  • 250 g spekjes
  • 2 sjalotten
  • een teentje knoflook
  • 100 ml witte wijn
  • 200 ml slagroom
  • 1 hele Reblochon kaas 

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de aardappelen in water met een snufje zout voor gedurende 5-10 minuten tot ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze afkoelen.

Fruit de spekjes, sjalotten en knoflook voor 4-5 minuten. Voeg de witte wijn toe. Snijd de aardappelen in dunne plakjes en stapel ze op tot een gratin met het spekjes mengsel verdeeld over de plakjes in de ovenschaal. Giet de slagroom erover. Breng op smaak met zwarte peper en zout.

Leg de Reblochon kaas in plakjes bovenop. Bak gedurende 10-15 minuten tot de kaas gaat pruttelen.

Over Savoie Mont Blanc

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Het is de overkoepelende naam van de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie. Het gebied herbergt 112 skigebieden die behoren tot de top in de wereld. Dat betekent eindeloze afdalingen, majestueuze besneeuwde bergtoppen en winterse vergezichten. Naast een wintersport-walhalla is Savoie Mont Blanc ook zeer aantrekkelijk in het zomerseizoen. Prachtige wandelingen, uitdagende fietsroutes, luxueuze kuuroorden en grandioze gorges. Voor elk type vakantieganger is er wat wils.

Meer culinaire artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS culinaire rubriek! Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!