Pruimenweekend Muiderslot

Pruimenweekend bij het Muiderslot: 9 en 10 september 2023

In het weekend van 9 en 10 september 2023 is het Pruimenweekend bij Rijksmuseum Muiderslot. We vieren de oogst uit eigen pruimenboomgaard tijdens twee feestelijke dagen vol rondleidingen, tastings, (creatieve) activiteiten, muziek en een boerenmarkt. Het terrein van het Muiderslot is dit weekend gratis te bezoeken. Voor toegang tot het kasteel is een entreekaartje nodig.

Genieten van de prachtige tuinen en kraampjes

Bezoekers kunnen genieten van de prachtige tuinen en langs kraampjes struinen waar lekkere etenswaren en producten van lokale ondernemers en biologische boerderijen worden verkocht. Kasteelkok Siebren geeft diverse proeverijen met drankjes en gerechten die gemaakt zijn met pruimen uit de boomgaard van het Muiderslot. Er is live muziek, een imker met boeiende verhalen en in de tuin kan je een presentatie over tropische planten bezoeken. Tuinvrijwilligers vertellen over hun werk en de planten in de tuin.  

Niet-te-pruimen-tours

Volg de ‘Niet-te-pruimen-tour’ en hoor alles wat je nooit wilde weten over het Muiderslot. Een rondleiding rond het kasteel en de vestingwerken over alles wat er vies en lelijk is aan het Muiderslot. Van mislukte verbouwingen en verloren belegeringen tot onsmakelijke eigenschappen van bewoners door de jaren heen. Zaterdag en zondag om 11:30 uur, 13:00 uur en 14:30 uur. Kosten 5 euro. Reserveer hier alvast je kaartje.

Tuinsafari’s

Kids kunnen tijdens het Pruimenweekend mee op tuinsafari. Onder leiding van een museumdocent ontdekken zij zo van alles over de pruimenoogst. Zaterdag en zondag om om 11:30 uur, 13:00 uur en 14:30 uur. Kosten 5 euro. Reserveer hier een kaartje voor een tuinsafari.

Doe mee aan de workshop eco-printing

We nemen je mee door de kasteeltuinen waarin je alles leert over planten waar je verf mee kunt maken en hoe ze dat vroeger deden. Daarnaast ga je zelf aan de slag met bloemen en planten en ga je naar huis met je eigen gemaakte kunstwerk. Op inloop voor iedereen.

Mindful Muiderslot op 9 september

Voor de nodige ontspanning kan je op zaterdag 9 september meedoen met een yogaclinic. Deze vindt plaats van 14:30 tot 15:45 uur. Na ontvangst met muntthee is er een gezamenlijke wandeling door de kasteeltuinen, gevolgd door een uur yoga. Kosten zijn 15 euro. Reserveer hier je kaartje.

Muziekprogramma:

Djembé workshop door Ibou Ndong op 9 september
Op zaterdag 9 september kan je meedoen met een djembé workshop om 12:00 uur, 13:00 uur en 14:00 uur. Djembé-speler Ibou Ndong komt uit Dakar (Senegal) en woont sinds 2014 in Nederland. Hij werd geboren in Medina, het bruisende en creatieve ghetto van Dakar. Daar leerde hij van zijn vrienden de djembé spelen en werd zijn liefde voor muziek geboren.

Optreden Vincent Corjanus op 9 september
Vincent Corjanus is een poëziepopper. De singer-songwriter zocht een jasje voor zijn gedichten. Hieruit ontstonden allerlei liedjes én een nieuwe genre was geboren. Inmiddels draait Vincent 10 jaar mee met zijn liedjes en gedichten. Hij heeft acht dichtbundels geschreven en maakte meerdere cd’s. Tijden: 15:00 uur en 16:00 uur

Muziek door Jeff Heijne op 10 september
Jeff Heijne volgde een unieke bachelor en master op het Conservatorium van Amsterdam met als hoofdvakdocent flamencogitarist Eric Vaarzon Morel. Gewapend met de gitaar gaat hij de strijd aan met stereotyperingen, bestaande conventies en thema’s als eenzaamheid, liefde en vluchten voor de realiteit. Tijden: 14:00 tot 14:20 uur, 15:00 tot 15:20 uur en 16:00 tot 16:20 uur.

Culinaire fotografie

In het kasteel kan je de tentoonstelling Kleuren en smaken onthuld bekijken. Culinair fotograaf Yessica Duque toont daar haar prachtige foto’s van heerlijke gerechten, groenten en fruit.

Kijk voor meer informatie op www.muiderslot.nl