Pruimenweekend Muiderslot

Pruimenweekend bij het Muiderslot: 3 en 4 september 2022

In het weekend van 3 en 4 september 2022 is het Pruimenweekend bij Rijksmuseum Muiderslot. De pruimen in de pruimenboomgaard achter het kasteel zijn dan lekker rijp en sappig. Er is muziek, er is een boerenmarkt, je kunt djembé spelen en kunstenaar Eric Karel uit Muiden schildert ‘live’ het Muiderslot. Kom proeven van de pruimenoogst of volg een rondleiding door de kasteeltuinen vol historische gewassen. Ook zijn er speciale ‘Niet-te-pruimen-tours’. Een heel gezellig weekend en natuurlijk kun je ook het kasteel zelf bezoeken.

Grappige anekdote

Het gezegde ‘Tot in de pruimentijd’ is onlosmakelijk is verbonden met de geschiedenis van het Muiderslot. Een van de beroemde bewoners van het kasteel was de dichter en schrijver P.C. Hooft. Hij woonde er in de 17e eeuw en ondertekende zijn brieven met de groet ‘Tot in de pruimentijd’. Hiermee verleidde hij zijn vrienden om vanuit Amsterdam naar Muiden te komen en daar te snoepen van de oogst uit zijn pruimenboomgaard. Suiker was in die tijd nog een luxe product, dus de zoete smaak van de sappige pruimen was een ware sensatie.

Boerenmarkt

Op zaterdag 3 en zondag 4 september 2022 kun je rondstruinen op de boerenmarkt waar verschillende lokale ondernemers een keur van producten aanbieden. Natuurlijk zijn er pruimen maar je treft er ook andere lokale boerenproducten aan, mooie ambachtelijke cadeaus en streekproducten zoals Wispe-bier uit Weesp.

Niet-te-pruimen-tours

Volg de ‘Niet-te-pruimen-tour’ op beide dagen: alles wat je nooit wilde weten over het Muiderslot. Een rondleiding rond het kasteel en de vestingwerken over alles wat er vies en lelijk is aan het Muiderslot. Van mislukte verbouwingen en verloren belegeringen tot onsmakelijke eigenschappen van bewoners door de jaren heen…Zaterdag en zondag van 11:00 – 12:00 uur en 14:00 – 15:00 uur. Reserveer hier alvast je kaartje voor de ‘Niet-te-pruimen tour.

Tuinsafari’s

Kids kunnen tijdens het Pruimenweekend mee op tuinsafari. Onder leiding van een museumdocent ontdekken zij zo van alles over de pruimenoogst. Zaterdag en zondag van 12:00 – 13:00 uur en 15:00 – 16:00 uur. Reserveer hier een kaartje voor een tuinsafari.

Speciale optredens, gratis voor museumbezoekers

Er zijn diverse gratis optredens voor bezoekers met een geldig entreebewijs (gratis met museumkaart of VriendenLoterij VIP-kaart).

Het programma van het Pruimenweekend bij het Muiderslot

Zaterdag 3 september

  • 13.00 – 13.45 uur en van 14 – 14.45 uur: Djembé workshop door Ibou Ndong: leuk voor jong en oud
  • 15.00 – 15.15 uur: Optreden van woordkunstenaar Luan Buleshkaj, de nieuwe Writer in Residence van het Muiderslot

Zondag 4 september

  • 12.00 – 13.00 uur: Lunchconcert Grimm Duette, met de violisten Francisca Portugal en Natalie Kulina
  • 14.00 -16.00 uur: Saxofoniste Sanne Landvreugd, bekend van de Sven Hammond Big Band bij De Wereld Draait Door

Praktische informatie

Beide dagen van het Pruimenweekend Muiderslot staat de poort van het kasteel open tussen 10:00 en 17:00 uur. Boek vooraf via muiderslot.nl een kaartje. Alleen dit weekend kunnen de rondleidingen en tuinsafari’s ter plekke worden gereserveerd. De kosten zijn €5,- per persoon, exclusief entree. De proeverijen en muziek zijn in de entreeprijs inbegrepen.