Jaguar F-Type 4 cilinder

De Jaguar F‑TYPE is wat ons betreft één van de mooiste sportwagens die te koop is. Onlangs kreeg de sportwagen, 4 jaar na z’n entree, een facelift. En nu ontvingen we bericht van Jaguar dat de instapprijs van de F-Type zo’n € 27.000 lager wordt! De goedkoopste F-Type gaat nu als Coupé € 71.620 kosten en als open Convertible € 78.720. Zijn ze gek geworden aan de overkant van Het Kanaal? Nou nee; de goedkoopste uitvoeringen krijgen geen 6 cilinder motor, maar een geavanceerde 2,0-liter 4 cilinder turbobenzinemotor van de Jaguar Ingenium-lijn.

Opgevoerd tot een vermogen van 300 pk

Jaguar levert deze krachtbron ook in bijvoorbeeld de Jaguar XE en XF. Maar in de F-Type is de motor opgevoerd tot een vermogen van 300 pk en dat is 50 pk meer dan in de andere genoemde Jaguars. Het is de sterkste 4 cilindermotor ooit van Jaguar. Met die 300 pk is het mogelijk om in 5,7 seconden naar de 100 km/h te sprinten en een topsnelheid van 249 km/h te bereiken.

Met die downsizing qua cilinderaantal kijkt Jaguar het kunstje af van Porsche met z’n 2.0 liter viercilindermotor in de 718 Boxster en 718 Cayman. Die 2,0-liter turbo-boxermotor levert ook 300 pk, maar wel met wat betere prestaties dan de F-Type, namelijk; in 4,9 seconden naar de 100 km/h en een top van 275 km/h. De goedkoopste Cayman is ook € 2.000 goedkoper dan de 4 cilinder F-Type en de open Boxster zelfs een kleine 8 mille vergeleken met de Jaguar F-Type Convertible.

Dan toch maar de 4 cilinder Porsche Cayman of Boxster?

Dan toch maar voor de 4 cilinder Porsche Cayman of Boxster kiezen? Je voorkeur is natuurlijk persoonlijk, maar wij van Lifestyle NWS zouden toch voor de Jaguar F-Type gaan. Heeft net even wat meer stijl en uitstraling vinden wij. En die paar tienden van seconden minder sprintsnelheid merk je in de praktijk toch niet of nauwelijks.

De Jaguar F-Type blijft trouwens ook leverbaar met de bekende 6 cilinder(340, 380 of 400 pk) en 8 cilinder( 550 of 575 pk) uitvoeringen.

Hoe herken je de viercilindervariant van de Jaguar F-Type in het wild?

Aan z’n achterkant. Hij heeft namelijk een in het midden geplaatste rechthoekige uitlaatdemper. De andere F-Types hebben dubbele, ronde, uitlaten. De V8 heeft zelfs 4 ronde uitlaatpijpen. Het verbruik van de 2.0 4 cilinder ligt 16 procent lager dan dat van de F-Type 3.0 V6.

Standaard wordt de F-Type 4 cilinder geleverd met een achttraps Quickshift-automaat. Je kunt de auto’s bestellen met achterwielaandrijving of met vierwielaandrijving. De volledig uit aluminium vervaardigde Ingenium benzinemotor zorgt voor een lager gewicht op de vooras, het scheelt 52 kg met de F-Type 3.0 V6, waardoor de stuurrespons, wendbaarheid en rijcomfort verbetert. De F-Type 4 cilinder is per direct te bestellen.

De bewegende beelden


 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!