JAGUAR F-TYPE vernieuwd

De Jaguar F‑TYPE krijgt na 4 jaar een facelift. Niet dat de sportwagen al rimpels had gekregen. Hij is, in ieder geval voor ons, nog steeds één van de mooiste sportwagens die te koop zijn. De vernieuwingen aan de F-Type zijn dan ook op het eerste oog beperkt. Kijk je wat verder dan zie je dat er nu full-LED-verlichting voor en achter gemonteerd is. Ook de voorbumper is nieuw gemodelleerd.

Vernieuwingen in de cabine

In de cabine is er wat meer vernieuwd: nieuwe magnesium sportstoelen die 8 kg lichter zijn dan de huidige, een nieuw supersnel Touch Pro-infotainmentsysteem standaard in elke F-TYPE, en, een primeur in de auto-industrie is dat de bestuurder in de F-TYPE HD-beelden van een GoPro-camera via de ReRun-app kan combineren met voertuigdata zoals snelheid, geselecteerde versnelling, rem- en G-krachten en de stand van het gaspedaal. Je verbindt een smartphone draadloos met een GoPro-camera en via een USB-kabel met het infotainmentsysteem. Daarna wordt alle voertuigdata automatisch naar de ReRun-app geladen, waardoor GoPro-beelden direct worden voorzien van handige en nuttige informatie. Download de HD-video op een smartphone en je kunt je rijprestaties delen met je vrienden via sociale media. Een leuke gadget dus.

De F-TYPE range is nu uitgebreid met een F-TYPE R-Dynamic versie en een exclusieve F-TYPE 400 SPORT uitvoering die alleen het komende modeljaar leverbaar is.

De buitenkant

Ja, het blijft toch een fantastische sportwagen hoor! Het uiterlijk is gelukkig nagenoeg hetzelfde gebleven. Vloeiende carrosserielijnen, zorgvuldig vormgegeven contouren, krachtig gevormde achterspatborden, dit is een high‑performance sportauto en zo ziet hij er ook uit. Zowel in Coupé als in Convertible (cabrio) uitvoering. Met de nieuwe adaptive LED-koplampen heb je bij alle snelheden een optimale lichtbundel. De koplampen passen de breedte en diepte van hun lichtbundel aan op je snelheid, veiliger dus en je ogen worden minder gauw moe worden bij het turen in de duisternis. Bovendien heeft de F-Type vier lichtmodi: City, Country, Motorway en Bad Weather. Overdag heeft de F-Type LED-dagrijverlichting.

De binnenkant

Het interieur is vernieuwd met nieuwe stoelen met een frame gemaakt van magnesium en verbeterde ergonomie en comfort. Door het nieuwe stoelontwerp kan de rugleuning 50 millimeter verder naar achter dan voorheen. Dat resulteert weer in een lagere zitpositie en meer beenruimte. Zo heb je nog meer het gevoel dat je als bestuurder één bent met de machine. Achter het stuur zijn twee grote makkelijk afleesbare analoge meters geplaatst. Op het stuurwiel zijn voor het gemak de belangrijkste bedieningsfuncties opgenomen. Door de schakelpaddles kun je snel handmatig schakelen zonder je handen van het stuur te nemen.

In het interieur nieuwe chroom- en aluminiumdetails en er zijn nu ongekende keuzemogelijkheden om het interieur van de F‑TYPE helemaal aan je persoonlijke smaak aan te passen qua kleurencombinaties inclusief keuze uit stiknaden en bekledingsmaterialen.

Het standaard InControl infotainmentsysteem is te bedienen met een 8″ kleuren touchscreen. Hiermee heb je directe controle over navigatie, muziek, telefoon, automatische airconditioning en parkeersystemen.

Voor de F-Type heeft Jaguar in samenwerking met Meridian 2 geluidssystemen ontwikkeld. Het standaard systeem heeft 380 W en 10 luidsprekers, inclusief 2 subwoofers, is dit niet genoeg dan kies je als optie het systeem met 770 W en 12 luidsprekers.

De motoren

Jaguar biedt de F-Type aan met 3.0 liter 6-cilinder en 5.0 liter 8-cilinder motoren. Bij de 6-cilinder heb je keuzemogelijkheid tussen een 340 pk, 380 pk en 400 pk. Bij de 8-cilinder gaat het om een 550 pk of een 575 pk motor.

Je kunt de auto’s bestellen met achterwielaandrijving of met vierwielaandrijving. Om een beeld te geven van de te bereiken snelheden: de instap F-Type (R-Dynamic)met 340 pk gaat in 5,3 seconden naar de 100 km/h en heeft een topsnelheid van 260 km/h. De sterkste uitvoering, de F-TYPE SVR met 575 pk doet er 3,7 seconden over om de 100 km/h te bereiken en heeft een max van 322 km/h.

Active Sports Exhaust

Het motorgeluid van elke F‑TYPE kun je beïnvloeden met Active Sports Exhaust. Dit systeem reageert op de gaspedaalstand, de snelheid en het motortoerental door het al of niet openen van kleppen. Met geopende kleppen gaan de uitlaatgassen via een snellere route door de achterste geluiddemper met als gevolg een spectaculair motorgeluid. Met een handmatige knop zijn die kleppen ook standaard op open te zetten, waardoor je zelfs bij stationair draaien van de motor dat rauwe motorgeluid hoort.

De verkoop van de vernieuwde Jaguar F-TYPE start in het eerste kwartaal van 2017. De vernieuwde Jaguar F-TYPE is leverbaar vanaf €99.210,-

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!