Lamborghini Urus; de snelste en krachtigste SUV ter wereld

Lamborghini is eindelijk klaar om z’n super-SUV Urus te gaan produceren. Vanaf het komende voorjaar zullen de eerste exemplaren uit de fabriek in het Italiaanse Sant’Agata Bolognese rollen. Lamborghini liet al in 2012 een prachtige conceptversie zien en de verwachtingen voor de definitieve versie waren dan ook hooggespannen. Die verwachtingen worden helemaal ingelost; hij ziet er flitsend uit, is de snelste SUV ooit met z’n 305 km/h en daarnaast super-luxueus van binnen. Acceleratie van 0 naar 100 km/h in 3,6 seconden en dat met een gewicht van 2.200 kg! Vierwielaandrijving met actieve torque vectoring en vierwielbesturing.

Verdubbeling van de omzet

De Urus wordt geproduceerd naast de sportwagens Aventador en Huracán. Lamborgini denkt er zo’n 3.500 per jaar van te kunnen verkopen, en dat houdt nagenoeg een verdubbeling van z’n omzet in. Het is overigens niet de eerste SUV van Lamborghini, want van 1986 tot 1992 werd de LM002 gemaakt, een enorme, hoekig gevormde terreinwagen. Grootste concurrent van de Urus is de Bentley Bentayga. De twaalfcilinder van Bentley wordt qua prestaties afgetroefd door 4,0 liter biturbo-V8 met 650 pk van de Urus.

Het uiterlijk

Het is Lamborghini gelukt om er een bijzonder aantrekkelijke SUV van te maken, met een opvallend scherp lijnenspel en een oersterke uitstraling. Met z’n  5,11 meter lengte, 2,02 meter breedte en 1,64 meter hoogte is het zondermeer een ruime auto. De Urus wordt overigens op hetzelfde platform gebouwd als z’n neefjes, de Audi Q7 en Bentley Bentayga.

Van binnen

Je kunt zien dat Lamborghini heel veel aandacht heeft besteed aan de binnenruimte van de Urus. Door de lange wielbasis van 3,0 meter en de laag geplaatste stoelen is er heel veel binnenruimte.   Er zitten verwarmbare sportstoelen in, die op twaalf manieren elektrisch te verstellen zijn. Optioneel is de achterbank in te ruilen voor twee losse stoelen.

Er zijn kwalitatief hoogwaardige materialen gebruikt, zoals leder, Alcantara, aluminium, koolstofvezel en hout. Het infotainmentsysteem heeft twee touchscreens die boven elkaar in de middenconsole zijn geplaatst. Standaard heb je een audiosysteem met acht speakers, maar een 1700 watt Bang & Olufsen Sound System met 3D-geluid en 21 speakers is ook te bestellen.

De Lamborghini Urus heeft diverse veiligheidssystemen aan boord om gevaarlijke situaties  zo goed mogelijk te beheersen. Met een knop op de middenconsole kan de bestuurder kiezen uit  6 verschillende rijmodi. Je hebt  STRADA(straat), SPORT, CORSA(circuit), NEVE (sneeuw), TERRA (offroad) en SABBIA (zand). Met deze instellingen kan de auto zich aanpassen aan alle voorkomende rijsituaties.

De aandrijving

De 4,0 liter twinturbo V8 van de Urus is echt een topmotor, beter nog; hiermee is het de snelste SUV in de markt. In 3,6 seconden van 0 naar 100 km/h, in 12,8 seconden van 0 naar 200 km/h en de topsnelheid is 305 km/h. Via een achttraps automaat worden de vier wielen aangedreven. Door torque vectoring worden de aandrijfkrachten situationeel over de achterwielen verdeeld.

Prijzen

De Europese vanafprijs is vastgesteld op € 171.429. Daar moet in Nederland nog wel belasting bovenop, we schatten in dat de verkoopprijs hiermee op € 280.000 zal komen. Te vergelijking; de Bentley Bentayga is er vanaf € 286.000 en de Porsche Cayenne Turbo 550 pk vanaf € 204.000. Met zo’n beschikbaar budget zou onze voorkeur direct uitgaan naar de Lamborghini Urus.

https://youtu.be/Xo1pEPoYi8Y

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!