freelancer auteursrecht

Heeft een freelancer auteursrecht op mijn blogs?

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: Heeft een freelancer auteursrecht op mijn blogs? Stel, je betaalt een freelancer om een leuke blog voor jouw website te schrijven. Nadat je de blog op jouw website hebt geplaatst, besluit de blogger dat de blog het ook wel leuk zou doen op een andere website, bijvoorbeeld die van jouw concurrent. Mag dit? En kan je hier iets tegen doen?

De vraag is of de geschreven blog auteursrechtelijk beschermd is, en wie die auteursrechten bezit. Volgens de Auteurswet is auteursrecht het ‘uitsluitend recht’ van de maker van een ‘werk’ om dat werk openbaar te maken en te verveelvoudigen. Iets is een ‘werk’ als het origineel/nieuws is en er bij het maken van dat werk creatieve keuzes zijn gemaakt. Laten we zeggen dat op een blog dus auteursrecht ligt. Maar wie heeft dan het exclusieve recht die blog te publiceren of te kopiëren?

Auteursrecht

Zoals de wet al zegt heeft in principe de ‘maker’ auteursrecht. De schrijver, kunstenaar, fotograaf of blogger dus. De Auteurswet kent echter – natuurlijk – een paar uitzonderingen. Als een werkgever een werknemer de opdracht geeft een ‘werk’ te maken, krijgt de werkgever bijvoorbeeld de auteursrechten op het werk, en niet de werknemer (= feitelijke maker) zelf. Geldt dit ook bij freelancers?

Freelance schrijvers hebben zelf het auteursrecht op hun teksten, ook als zij die tegen betaling en/of in opdracht hebben geschreven. De auteursrechten kunnen wel in licentie (met een contract) worden overgedragen aan de opdrachtgever, eventueel onder bepaalde (financiële) voorwaarden.

Heb je niets met de freelance blogger afgesproken? Dan heeft de freelancer dus het auteursrecht op de blog en kan die de blog ook op andere media verspreiden. Om dit te voorkomen doe je er goed aan vooraf een contract op te stellen, waarbij de auteursrechten worden overgedragen, of je in ieder geval afspreekt dat de blogs niet op andere media mogen worden geplaatst.

Voor vragen over auteursrecht en hoe deze licentieovereenkomsten en auteursrecht kun je uiteraard contact met Miss Legal opnemen.

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!