Auteursrecht: hoe bescherm ik mijn teksten?

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: Auteursrecht: hoe bescherm ik mijn teksten?

Auteursrecht verkrijg je automatisch

Teksten kunnen worden beschermd door het auteursrecht, ook wel bekend als copyright, afgekort ©. Het gebruiken van het bekende copyright-teken is niet nodig om een tekst te beschermen. Een tekst is namelijk ‘automatisch’ auteursrechtelijk beschermd. Althans, als de tekst nieuw/origineel is en er bij het maken van de tekst ‘creatieve keuzes’ zijn gemaakt. Zolang dat het geval is komt jouw tekst auteursrecht toe. Je hoeft dus niets te registreren.

Gebruik ©-teken als vermelding van auteursrecht

Tenzij het auteursrecht op een tekst is overgedragen, heeft de maker van een tekst in principe het auteursrecht op die tekst. De maker heeft het recht om de tekst publiceren en te kopiëren. Om te laten weten wie het auteursrecht op een tekst bezit, wordt in de praktijk vaak wél het copyright-teken gebruikt, met daarachter de auteursrechthebbende. Hierdoor worden anderen als het ware gewaarschuwd. Zij weten dat de tekst auteursrechtelijke beschermd is, en mogen de tekst niet overnemen. Tenzij ze toestemming hebben van de auteursrechthebbende natuurlijk.

Schending van auteursrecht

Als iemand zonder toestemming jouw tekst kopieert en op zijn eigen website gebruikt, heb je als auteursrechthebbende het recht hier tegen op te treden. Schrijf bijvoorbeeld een brief waarin je constateert dat anderen jouw tekst hebben overgenomen, terwijl jij het auteursrecht op die tekst hebt. Tip: maak een printscreen van de webpagina waar jouw tekst is gebruikt. Zo heb je bewijs en sta je sterker bij het eisen van een schadevergoeding.

Wil jij weten of jouw teksten auteursrechtelijk beschermd zijn? Neem contact op met Miss Legal!

Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest voor het laatste lifestyle nieuws?