De Nieuwjaarszoen beleefd ontwijken

Het is weer zover: de nieuwjaarsrecepties komen er vanaf vandaag weer aan en dus ook het dilemma van de nieuwjaarszoen: zoen ik wel of zoen ik niet? Er zijn mensen die er een vrije dag voor op offeren om zover mogelijk bij deze evenementen uit de buurt te blijven, maar dat kan allemaal natuurlijk een stuk makkelijker. Heb jij er ook zo’n hekel aan? Dan hebben wij een aantal nuttige tips voor je om te ontsnappen aan al die zoenerige collega’s..

Smoesjes

Omdat je elkaar niet wilt kwetsen is het verzinnen van een smoesje optie nummer 1. Denk hierbij aan voorbeelden als: “Ik ben verkouden” of “Ik heb een koortslip”, reken maar dat niemand dan aandringt..Uiteraard kun je natuurlijk ook eerlijk zeggen “Sorry, maar ik zoen niet”.

De gestrekte arm

Is een smoesje bedenken niets voor jou dan is de gestrekte arm wellicht de oplossing. Treed de zoenerige collega (let op de lichaamstaal, ze zijn van verre te herkennen) met gestrekte arm tegemoet. Dan houd je voldoende afstand. Een collega trekt je echt niet met een ruk naar zich toe. En gebeurt dat wel, dan heb je altijd nog de linkerhand. Die zet je tegen de schouder van je collega om hem of haar op afstand te houden.

Zoenen in de lucht

“Hoe closer je bent, hoe closer de zoen. Als het echt niet anders kan een platte zoen op de wang voor een collega maar eigenlijk hoort het nog subtieler: je zoent je collega’s in de lucht”, aldus Lilian Woltering van De Etiquettespecialisten.

1, 2 of 3 keer

Gonnie Klein Rouweler (van Image Consulting) signaleert een trendbreuk. De populariteit van de van oorsprong Brabantse gewoonte om elkaar drie zoenen te geven neemt af. “In het zuiden wordt er nog drie keer gezoend, in het westen is één zoen in opkomst. ik hoop in elk geval dat ons de nieuwste trend uit de VS bespaard blijft: daar zoenen ze elkaar niet, maar omhelzen ze elkaar. Dan heb je met je hele lichaam contact. Niet doen op de werkvloer!” Woltering hoopt dat we weer ‘gewoon’ gaan zoenen. “Drie is te veel, internationaal leidt dat tot verwarring. En als je, zoals nu met Nieuwjaar, een rijtje mensen moet zoenen wordt het zo veel. Twee is subtieler. Eén zoen is in opkomst onder jongeren en studenten.”

Kijk elkaar aan

Vaste prik op etiquettelessen en een must voor de ‘beste wensen’: kijk iemand aan als je de hand schudt. Mensen onthouden dat en wens iemand oprecht het beste. het moet uit het hart komen. Dat is oprechter dan ondertussen wegkijken naar de volgende die je een hand moet schudden.

 

Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook, Instagram  en Pinterest voor het laatste lifestyle nieuws?