Concours on Savile Row

Concours on Savile Row, perfectly British

Ben jij op 22 en/of 23 mei in Londen, dan hebben we een leuk uitje voor je. Op die dagen wordt namelijk voor de derde keer het Concours on Savile Row in de Londense wijk Mayfair gehouden. Het Concours on Savile Row is een prachtige samenwerking tussen kleermakers en de autowereld om vakmanschap en de kunst van maatwerk te vieren. Savile Row is een straat, die internationaal bekend staat als “the golden mile of tailoring”.

Savile Row

Savile Row heeft een lange geschiedenis vanaf 1735. Kleermakers begonnen in de late 18e eeuw zaken te doen in het gebied; eerst in Cork Street rond 1790, en vervolgens in 1803 in Savile Row zelf. De kleermakers van Savile Row hebben sinds 1803 koningen, prinsen, staatshoofden en beroemdheden gekleed. Het was op Savile Row dat Henry Poole in 1860 de smoking of tuxedo uitvond voor de toekomstige koning Edward VII.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Huntsman’s een kleermaker voor het leger, die uniformen produceerde voor Britse officieren. Savile Row staat nu nog steeds bekend om zijn traditionele Britse kleermakers, schoenmakers en kunstgalerijen. De term “bespoke” zoals toegepast op fijn maatwerk is uitgevonden op Savile Row: een maatpak wordt met de hand gesneden en gemaakt. Savile Row is ook bekend van de Beatles die er hun kantoor hadden, waar ze op het dak ook hun laatste, onaangekondigde, live optreden deden.

Het evenement

Savile Row wordt voor deze gelegenheid afgesloten voor verkeer, waardoor bezoekers vrij kunnen rondlopen om de spectaculaire auto’s en het fascinerende kleermakerswerk in de winkels te bewonderen. Tijdens het Concours op Savile Row kun je historische patronen, huidige ontwerpen en fascinerende snijruimtes zien bij de kleermakers. Het evenement biedt ook lezingen en live muziek op het centrale podium. De toegang tot het evenement is gratis, maar er zijn VIP-tickets beschikbaar die speciale toegang bieden tot exclusieve displays binnen de kleermakerszaken en galerijen op Savile Row.

Dit jaar belooft het evenement een diverse selectie van auto’s en motorfietsen te brengen, variërend van handgemaakte Italiaanse hypercars tot volledig elektrische versies van tijdloze klassiekers. De kleermakers zijn voor het evenement ieder een partnerschap aangegaan met 1 automerk.

Een aantal voorbeelden:

  • Cad & The Dandy met Touring Superleggera 
  • Cremieux met Alpine 
  • Dege & Skinner met Morgan
  • Edward Sexton met Callum Design
  • Gieves & Hawkes met Everrati
  • Henry Poole & Co. met Mercedes-Benz
  • Holland & Sherry met Austin Pedal Cars 
  • J.P. Hackett met Formula E 
  • Richard James met Audi 
  • Scabal met Jensen International Automotive

Bij Huntsman en Hagerty kun je een nog nooit eerder vertoonde tentoonstelling zien van de privécollectie van de overleden Rolling Stones-drummer Charlie Watts, die meer dan 200 maatpakken liet maken door dit bedrijf. 

Bijzondere auto’s die je kunt bekijken zijn onder andere de Touring Superleggera Arese-RH95, Lotus Evija, Everrati Porsche 964, Ferrari 500 TR Spider, MG No. 1, Koenigsegg 2024 Jesko en Ferrari 250 SWB California.

Het Concours op Savile Row begint op elk van de twee dagen, woensdag 22 mei en donderdag 23 mei 2024, om 10:00 uur en eindigt om 20:00 uur.

Dit zijn beelden van het Concours in 2023

Concours on Savile Row-2
© Jayson Fong
Concours on Savile Row-3
© Matt Howell
Concours on Savile Row-4
© Matt Howell
Concours on Savile Row-5
© Matt Howell
Concours on Savile Row-6
© Matt Howell
Concours on Savile Row-7
© Matt Flynn
Concours on Savile Row-8
© Matt Flynn
Concours on Savile Row-9
© Jayson Fong
Concours on Savile Row-10
© Matt Howell
Concours on Savile Row-11
© Matt Howell

Meer informatie over Concours on Savile Row vind je hier.