Morgan super 3

De Morgan Super 3

In de hectiek van de moderne ontwikkeling en productie van auto’s, is het super Engelse Morgan een baken van rust. Het lijkt alsof de tijd al vanaf 1910 stilstaat, het design van de verschillende modellen herkennen we uit vroege zwart-wit films, maar onderhuids zijn ze zeker bij de tijd. Het eigenwijze beleid van Morgan Motor Company leidt altijd tot bizarre, spannende en fantastische modellen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Morgan Plus Four CX-T. Het meest bizarre model van Morgan is eigenlijk geen auto, maar een gemotoriseerde driewieler. De grap is ook dat Morgan Motor Company al in 1910 is opgericht juist voor de productie van die driewielers, en dat de productie (weliswaar met tussenpozen) tot op de dag van vandaag doorgaat. Sterker nog: vol trots presenteerde Morgan deze week de splinternieuwe Morgan Super 3.

Een driewieler dus

Een driewieler dus, je mag er mee rijden als je een motorrijbewijs hebt of vóór 2013 je autorijbewijs hebt gehaald. Een motorhelm is verplicht, je zou overigens ook niet zonder willen rijden, want het kan er wild aan toe gaan als je het gaspedaal flink intrapt. Onder de motorkap ligt een innovatieve 1.5-liter atmosferische driecilinder benzinemotor van Ford, 118 pk sterk en in staat om het voertuig in 7 seconden van stilstand naar 100 km/h te laten sprinten. En ja, z’n topsnelheid is 209 km/h….Neem je een passagier mee, dan moet je daar een goede relatie mee hebben, want in de smalle cabine zit je strak naast elkaar. De Morgan Super 3 is vanaf nu te bestellen bij Morgan-importeur en dealer Louwman Exclusive in Utrecht. Hij is er vanaf € 67.249. 

De buitenkant

De Morgan Super 3 wordt gebouwd op een gelijmd aluminium Superformed monocoque platform. Dit zorgt voor een stijver chassis en verhoogt de veiligheid, waardoor voldaan wordt aan alle veiligheidseisen. Je zou het niet zeggen, maar de vorm en de proporties van de Super 3 zijn, naast historische invloeden, ook sterk beïnvloed door aerodynamische wensen van deze tijd. Aan de zijkanten vallen de rechthoekige, “sideblades” op, die van nut zijn voor de koeling, maar ook de basis zijn voor het bevestigen van koffers, bagagerekken en race-accessoires. Het is duidelijk dat de Morgan Super 3 niet ontworpen is als praktische “auto” voor iedere dag. Zie het meer als voor “erbij” om leuke trips te maken via binnenweggetjes en om lol te beleven aan het avontuurlijk rijden in een open driewieler. Van veel bekijks ben je verzekerd trouwens!

Interieur 

Het is wat passen en meten in het smalle interieur van de Super 3 als je met z’n tweeën bent. Ga je alleen, dan kom je niets tekort. Het interieur is zo ontworpen, dat het bestand is tegen alle (weers)elementen. Stof, water, maakt niet uit, alles kan er tegen, zelfs de USB-aansluitingen zijn er op gebouwd. Het minimalistische dashboard bevat een paar meters en voor het eerst in een Morgan zijn die volledig digitaal. Er zijn nagenoeg geen plastic materialen gebruikt, alles voelt stevig en koud aan.  Ook voor het eerst is er een verwarming voor het voetencompartiment beschikbaar en dat is wel zo lekker als het buiten wat kouder is. De stoelbekleding van vinyl en leer is waterbestendig, UV-proof en makkelijk te onderhouden. De pedalen zijn uitneem- en verstelbaar, zodat iedereen een goede zitpositie kan hebben. Verder biedt Morgan een keuze uit meer dan 200 opties en accessoires om je Super 3 helemaal naar jouw smaak te maken. 

Aandrijving

De 1.5-liter benzinemotor is sterk genoeg om van de Morgan Super 3 een spectaculaire “auto” te maken. Via een vijftraps Mazda-versnellingsbak drijft hij het achterwiel aan. Morgan heeft veel tijd besteed aan het afstemmen van de akoestiek van de motor, zodat ook het motorgeluid bijdraagt aan de bijzondere beleving van het rijden in een Morgan Super 3. De selectie van een achterband van de driewieler is zorgvuldig gedaan, voor het rijgedrag is die super belangrijk, alle aandrijfkracht gaat immers naar het achterwiel. Na uitgebreide praktijktests en simulaties kwam een Avon-vierseizoenenband als winnaar uit de bus. 

morgansuper3
morgansuper3-2
morgansuper3-3
morgansuper3-4
morgansuper3-5
Morgan-6
morgansuper3-7
Morgan-8
morgansuper3-9
morgansuper3-10
morgansuper3-11
morgan-12
morgansuper3-13
morgan-14

Kijk voor meer informatie over de Morgan Super 3 op de website van Morgan.