Morgan Plus Four CX-T

Morgan Plus Four CX-T

Van de Engelse autobouwer Morgan kennen we de klassieke open modellen die qua uiterlijk nog altijd doen denken aan het design van auto’s uit lang vervlogen tijden. Rijden in een Morgan is spectaculair, je zit laag bij de grond in een meestal open auto, ziet voor je een lange, klassieke motorkap met daaronder een potente motor die de lichtgewicht sportwagen in een adembenemend tempo versnelt. Af en toe komt Morgan met een speciale uitvoering. Afgelopen zomer was daar ineens de Morgan Plus Four CX-T, een opgehoogde en opgeruigde Morgan Plus Four.

De Plus Four CX-T is door Morgan samen met het bedrijf Rally Raid UK ontworpen. En dat is te zien want de Plus Four CX-T staat ook z’n mannetje op niet geasfalteerde paden. Overigens deden Morgan-sportwagens al in 1911 mee aan off-road wedstrijden, dus ervaring genoeg zullen we maar zeggen. Morgan gaat maar 8 exemplaren van de Plus Four CX-T bouwen, dus mocht je interesse hebben. De Plus Four CX-T is gebaseerd op het CX-Generation-platform, dat Morgan in 2019 lanceerde en gebruikt wordt voor de modellen Plus Four en Plus Six. Die four en six geven dan het aantal cilinders van de motor aan.

Morgan

De Morgan Motor Company bestaat al 107 jaar en is de laatste onafhankelijke Engelse autoproducent die nog volledig in familiebezit is. Het is zo’n typisch Engelse, eigenwijze, tegendraadse fabrikant, gevestigd in het mooie stadje Malvern, Worcestershire. Morgan staat bekend in de autowereld als de meest authentieke autoproducent. Altijd staan charisma, vakmanschap en performance voorop. Alle jaarlijks geproduceerde auto’s, ongeveer 1.300 stuks, worden met de hand gebouwd en de gebruikte materialen zijn altijd essenhout, aluminium en leder. 

De buitenkant

Aan de basis van de Plus Four CX-T ligt een “gewone” Plus Four. Deze heeft standaard een relatief licht gewicht door z’n aluminium chassis met daarop een houten raamwerk waarop het plaatwerk is bevestigd. Het design stamt eigenlijk al af van de eerste Morgan Plus Four die in 1950 op de markt kwam. De Plus Four CX-T staat 2,3 centimeter hoger op de poten dan een standaardexemplaar en de spoorbreedte voor en achter is ook wat vergroot. De veerwegen zijn wat langer gemaakt om ook in ruiger terrein ietwat van comfort te kunnen bieden. Voor het ruigere werk zijn ook diverse beschermplaten tegen de bodem gemonteerd en de achterkant opengeknipt om een bagagerek plek te geven dat als een soort EXO-skelet om en over de auto heen gebouwd is. Op het rek zijn twee stof- en waterbestendige koffers en twee reservewielen geplaatst. Overigens is dat rek ook makkelijk aan te passen voor het vervoeren van een paar fietsen of surfplanken. Voor de veiligheid is de Plus Four CX-T binnenin voorzien van een rolkooi en een composiet hardtop. Al met al is die Morgan Plus Four CX-T een opvallende verschijning met de belofte van spectaculaire off-road prestaties.

De binnenkant

De basis Morgan Plus Four is karig voorzien van veiligheidsvoorzieningen. Zo zijn ESP of zelfs airbags niet ingebouwd. Ook infotainmentsystemen zul je niet aantreffen, het gaat immers om het rijden en het motorgeluid is allesoverheersend. Wel heeft de auto een hele diversiteit aan mooie, ronde, klokken voor van alles en nog wat. Omdat de Plus Four CX-T toch “something special” is, zijn er wel drie rij-modi: Road, All-Terrain en All-Terrain Extreme. Op het dashboard zijn  bevestigingspunten voor camera’s, telefoons, kaartleeslampje, penhouder en een notitieblokhouder. Ook heeft de Plus Four’s CX-T een koeltas en een EHBO-kit in de voetenruimte.

De motor

De Morgan Plus Four CX-T heeft een 258 pk sterke 2.0 viercilinder turbomotor van BMW onder de motorkap evenals het BMW X-Drive elektronisch differentieel. Door het lichte gewicht (1.008 kg) van de auto is de motor in staat om de auto in minder dan vijf seconden van 0 naar de 100 km/h te laten sprinten.

Het prijskaartje bedraagt ongeveer €200.000 exclusief belastingen, niet misselijk dus. Heb je het geld er voor over dan heb je er wel een zeer exclusieve sportwagen met off-road mogelijkheden voor.

Morgan Plus Four CX-T-2
Morgan Plus Four CX-T-3
Morgan Plus Four CX-T-4
Morgan Plus Four CX-T-5
Morgan Plus Four CX-T-6
Morgan Plus Four CX-T-7
Morgan Plus Four CX-T-8
Morgan Plus Four CX-T-9
Morgan Plus Four CX-T-10

Kijk voor meer informatie over de Morgan Plus Four CX-T op de website van Morgan.