dingen loslaten

5 manieren om dingen los te laten

Gedachten en gevoelens die zich ongevraagd aandienen zijn meestal negatief en houden je af van prettige gevoelens. Ze brengen je lijf in een staat van paraatheid, alsof je acuut bedreigd wordt. Zeker in de huidige vreemde en onzekere periode kunnen deze gevoelens je lichaam extra stress brengen. Het voelt alsof je er geen greep op hebt. Wat kun je eraan doen? Hierbij vijf adviezen om dingen los te laten.

1. Leid jezelf af

Juist wanneer je gestrest bent en ontspanning nodig hebt, lukt het vaak niet om de knop om te zetten. Vervelende opmerkingen die je normaal kunt relativeren, een kritische opmerking van een collega of een ruzie met je partner flitsen door je heen. Soms betreft het iets wat is gebeurd, maar soms ook iets wat staat te gebeuren, bijvoorbeeld een presentatie die je moet geven. Je blijft hangen in het verleden of je bent bezig met de toekomst. Je kunt meer in het hier en nu aanwezig zijn als je jezelf kalmeert en geruststelt: het komt wel goed. Gebruik hiervoor je verbeelding. Haal het beeld terug van de vakantie waar je aan een heerlijk strandje lag en de zon op je huid voelde. Ruik de geur van de zee, hoor het geluid van vogels en spelende kinderen om je heen.

2. Verbind je met je omgeving

Je hebt een overleg met collega’s die overal wat op aan te merken hebben, maar zelf onderpresteren. Je hebt al eerder geprobeerd meer effectief te overleggen, maar het lukt je niet hen te beïnvloeden. Je voelt jezelf machteloos en het erge is dat lang na de vergadering de ergernis en de frustratie nog steeds in je opwelt. Terwijl je nu echt van ze af bent! De aandacht verleggen naar je omgeving kan helpen. Wandelen, hardlopen, fietsen of een praatje maken met de buren. Misschien kun je je opgeven voor vrijwilligerswerk, of een taal gaan leren, of je echt gaan verdiepen in een ander. En niet half luisteren terwijl je eigenlijk nog bezig bent met je werk.

3. Zorg beter voor jezelf

Vaak krijg je niet alleen last van negatieve gedachten over een ander, maar ook over jezelf. Terwijl je iets aan het doen bent, heb je continu commentaar op jezelf. Alsof steeds hetzelfde bandje in je hoofd afdraait met de gedachte dat je niet goed genoeg bent, het nooit wat met je wordt, je het toch niet kunt en een ander er veel beter in is. Bied een tegenwicht tegen dit automatisch negatieve denken door vaker datgene te doen waar je heel goed in bent. Dat hoeven geen indrukwekkende dingen te zijn. Als je bijvoorbeeld goed bent in kwarktaart bakken, doe dat dan wat vaker en geniet van het deeg kneden, de slagroom kloppen, het uitpersen van citroen en sinaasappel. Snuif bewust de geur op van de taart en houd je aandacht bij de eerste hap die je neemt. Word je bewust van het tevreden gevoel over jezelf en bedenk dat je zelf de enige bent die jou in andere situaties van dit gevoel afhoudt.

4. Versterk de wil om los te laten

Soms denk je wel dat je wilt stoppen met steeds maar opnieuw bedenken hoe vreselijk je collega is, hoe die je maar afhoudt van het werk met dom geklets, maar de vraag is of je dat wel echt wilt. Misschien is het ook wel lekker om daarmee bezig te zijn: je geeft je geest iets om te doen. De opborrelende negatieve gedachten helpen je misschien ook wel om iets anders niet onder ogen te zien: je eigen tekortkomingen, je eenzaamheid of je eigen afkeer van je werk. Wat komt ervoor in de plaats als dit druk maken over wat een ander je aandoet verdwijnt? Wat ga je zelf maken van je leven? Welke doelen zijn voor jou belangrijk?

5. Stop het vechten tegen gedachten en gevoelens

Een bekend voorbeeld van hoe moeilijk het is om ergens niet aan te denken is de instructie: stop met denken aan een roze olifant. Een onmogelijke opdracht, want nu blijft die olifant in je hoofd zitten. Het gevecht ertegen werkt averechts en versterkt de obsessie. Dus wees wat vriendelijker voor jezelf, observeer de gedachte. De gedachte is als een boek dat je al eerder hebt gelezen, of een film die je een paar keer hebt gezien. Bekend en eigenlijk een beetje saai. Een tikkeltje slaapverwekkend, je moet ervan gapen. In zo’n toestand hecht je je er minder aan en laat je het makkelijker los. Gebruik je verbeelding om je hierbij te helpen. Stel je voor dat een goede vriend of vriendin bij je langskomt en je een cadeautje geeft. Dat cadeautje bevat alles om negatief denken en voelen los te laten. Je accepteert het cadeautje en pakt het uit. Wat zit erin?

Tekst: Carien Karsten
Image: Pixabay
Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!