SPF

Zonbescherming: hardnekkige SPF mythes ontkracht

Er doen zich behoorlijk wat mythes over SPF de ronde. Er zijn veel misvattingen over hoe deze het beste gebruikt kan worden. Er zijn zelfs mensen die zonnebrand mijden, omdat zij menen dat het gebruik van SPF vitamine D insufficiëntie zou veroorzaken of zelfs kankerverwekkend zou zijn. Louise Lutke Schipholt, Skincare Education Specialist bij Paula’s Choice, vindt dit zorgelijk en gaat in op een aantal stellingen rondom het gebruik van SPF.

Je moet wachten met naar buiten gaan nadat je een SPF hebt aangebracht

Het is het beste om 15 minuten te wachten met naar buiten gaan, nadat een product met zonbescherming is aangebracht. Dit is een redelijke tijd om de zonnebrandcrème te laten absorberen en er zeker van te zijn dat het de best mogelijke bescherming biedt.

Een dagcrème met SPF is minder effectief dan een gewone zonnebrandcrème

Wanneer de SPF minimaal 30 is en het product actieve bescherming tegen uv-A en uv-B stralen bevat, is een dagcrème met SPF net zo effectief als een gewone zonnebrandcrème. De dagcrèmes van Paula’s Choice bevatten ook nog eens meer voedende ingrediënten voor de huid, zoals antioxidanten en huidherstellende stoffen. Antioxidanten zijn een waardevolle toevoeging aan elke crème met SPF. Ze helpen de schade door vrije radicalen, veroorzaakt door blootstelling aan de zon, te neutraliseren. Daarnaast helpen antioxidanten de huid te beschermen tegen andere bronnen van vrije radicalen, zoals blauw licht van digitale apparaten.

Gebruik nooit producten met een mineraal en synthetisch zonnefilter over elkaar heen

Producten met een minerale en synthetische zonnefilter kunnen absoluut over elkaar heen gebruikt worden. Het is echter ook voldoende om slechts één van beide te gebruiken, zolang er voldoende aan wordt gebracht en het product een breedspectrum zonnefilter bevat. Bij Paula’s Choice bevatten alle producten met een zonnefilter een breedspectrum zonnefilter, dit beschermt tegen uv-A- en ub-B-straling. Het is natuurlijk altijd mogelijk verschillende laagjes zonnebrandproducten over elkaar heen te gebruiken om er zeker van te zijn dat er geen plekje is overgeslagen of om de zonbescherming gedurende de dag op te frissen.

Het mengen van een getinte dagcreme/foundation met een SPF-product om de witte gloed van een minerale zonnefilter te verminderen, is een slecht idee

Wanneer een getinte dagcrème of foundation een SPF van minimaal 30 heeft, kan deze gerust met het SPF-product gemengd worden. Is de SPF minder, dan adviseren we om slechts een paar druppels te mengen, omdat de zonbescherming anders teveel verdund wordt.

Een foundation zonder SPF over je product met zonnefilter aanbrengen vermindert de bescherming

Het is mogelijk om een foundation over het product met zonnefilter aan te brengen, maar belangrijk is om hierbij de volgende richtlijnen aan te houden: huidverzorging is gemaakt om in de huid te trekken, dus geef de dagcrème met SPF wat tijd om te absorberen. Make-up is gemaakt om op de huid te blijven liggen, zolang de foundation of andere make-up voorzichtig wordt aangebracht zal de zonbescherming niet verminderen. Gebruik niet alléén make-up met SPF om jezelf tegen de zon te beschermen. De meeste mensen gebruiken niet genoeg foundation of getinte dagcrème, of brengen deze niet ruim of gelijkmatig genoeg aan, waardoor deze onvoldoende bescherming biedt.

Een SPF hoef je alleen op zonnige dagen aan te brengen

Achter de wolken schijnt altijd de zon. Uv-stralen zijn de grootste oorzaak van zichtbare tekenen van huidveroudering. Voor een jonger uitziende huid en om verdere schade te voorkomen is het belangrijk 365 dagen per jaar een dagcrème met minimaal SPF 30 te gebruiken. Ongeacht of de zon schijnt of dat het regent.

Een donkere huid hoeft geen SPF te smeren

Hoe meer melanine er in de huid zit, hoe beter deze van nature beschermt tegen de zon. Dit betekent echter niet dat een SPF-product slechts optioneel is bij een donkere huid. Zonneschade is de grootste boosdoener in het huidverouderingsproces, ongeacht de huidskleur. Bij een donkere huid kan het alleen wat langer duren voordat fijne lijntjes en rimpels zichtbaar worden. Ook hier geldt dat het 365 dagen per jaar een must is om een dagcrème met minimaal SPF 30 te smeren. We adviseren een zonbescherming die geen doffe waas achterlaat. De synthetische zonnebrandcrèmes van Paula’s Choice zijn volledig doorzichtig. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een donkere huidskleur over het algemeen vaker een vitamine D-tekort hebben. Dit komt doordat de hoeveelheid melanine de uv-B stralen blokkeert. Dat brengt ons op de volgende mythe.

Het gebruik van SPF veroorzaakt vitamine D insufficiëntie

Vitamine D is essentieel voor onze gezondheid. Een manier om dit tot ons te nemen is door de huid aan de zon bloot te stellen. Uv-B stralen zorgen ervoor dat de huid vitamine D aanmaakt. Maar onbeschermde blootstelling aan de zon beschadigt onze huid. Bovendien varieert de intensiteit van de UVB stralen van de zon van seizoen tot seizoen, tijd van de dag en geografische locatie, wat standaard geadviseerde blootstellingsrichtlijnen onbetrouwbaar maakt. Ook is het onduidelijk hoeveel van de huid aan de zon bloot moet worden gesteld voordat de huid voldoende vitamine D aanmaakt. Vitamine D kan ook worden verkregen via supplementen of voedsel dat rijk is aan dit vitamine. Wanneer er sprake is van een vitamine D insufficiëntie, is het verstandiger om dit tekort via supplementen of voeding aan te vullen dan op een manier die de huid beschadigt.

Het gebruik van een SPF veroorzaakt gezondheidsproblemen, zoals een verhoogde kans op kanker

Er is geen enkel bewijs dat SPF-producten beter niet gebruikt kunnen worden en het risico op huidproblemen beter genomen kan worden. De uv-stralen van de zon zijn de meest voorkomende kankerverwekkende stoffen op onze planeet. Dit is, in tegenstelling tot de schadelijke effecten van SPF op de huid, wel wetenschappelijk bewezen. Onderzoeken tonen dat zonder enige twijfel aan. Bovendien is de zon de grootste boosdoener als het gaat om vroegtijdige huidveroudering. Deze stralen tasten naast onze huid ook onze ogen en organen aan. SPF-producten vermijden is dus niet alleen schadelijk voor de huid, maar slecht voor de gehele gezondheid. Vanwege deze onomstotelijke gevaren, moeten we ons veel meer zorgen maken over de zon dan over zonbescherming.

Op de website van Paula’s Choice is een handige tool te vinden, waarmee je de juiste zonbescherming per huidtype kunt vinden.