ziek kind

Ziek tijdens de proeftijd, wat nu?

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: Ziek in de proeftijd, wat nu? Mag de werkgever in de proeftijd de arbeidsovereenkomst van de werknemer opzeggen als hij ziek is? Het antwoord op deze vraag delen wij graag met jullie.

Proeftijd en ziekte

Maarten is in de tweede week van zijn proeftijd niet in staat om te werken. Hij voelt zich beroerd en meldt zich ziek. Zijn werkgever belt hem dezelfde dag op en vertelt hem dat hij niet meer terug hoeft te komen: hij zegt de arbeidsovereenkomst op. Mag de werkgever de arbeidsovereenkomst in de proeftijd opzeggen nu Maarten ziek is?

Antwoord:
De werkgever mag een arbeidsovereenkomst niet opzeggen gedurende de eerste twee jaar dat een werknemer ziek is, hiervoor geldt een zogenaamd opzegverbod. Alleen in de proeftijd gelden er andere regels. Het is dan afhankelijk van de ziekte of de werkgever wel of niet de arbeidsovereenkomst kan opzeggen.

  • Het algemene opzegverbod voor ziekte is niet van toepassing tijdens de proeftijd. Dit betekent bijvoorbeeld dat als een werknemer een griep te pakken heeft, de werkgever de arbeidsovereenkomst gewoon mag opzeggen.
  • De opzegverboden die discriminatie verbieden zijn wél van toepassing tijdens de proeftijd. Dit houdt in dat de werkgever een arbeidsovereenkomst niet mag opzeggen als de werknemer een handicap of chronische ziekte heeft. Doet hij dat wel dan handelt de werkgever in strijd met de wet, de opzegging in de proeftijd kan dan worden vernietigd.

Maarten heeft geen chronische ziekte maar is ‘gewoon’ ziek. Hij moet nu op zoek naar een nieuwe baan.

Let op:

  • De arbeidsovereenkomst van de werknemer die een chronische ziekte heeft mag niet in de proeftijd worden opgezegd. Het is alleen lastig voor de werknemer om aan te tonen dat de werkgever vanwege de chronische ziekte in de proeftijd heeft opgezegd. Daarnaast moet de werknemer kunnen aantonen dat hij daadwerkelijk een chronische ziekte heeft.
  • De werknemer moet snel (binnen 2 maanden na de opzegging!) in actie komen. Zo is er een casus van een vrouw van wie de arbeidsovereenkomst vanwege lymfeklierkanker in haar proeftijd werd opgezegd. Helaas voor deze vrouw was zij niet goed voorgelicht over haar rechten. Op het moment dat zij er achter kwam dat de werkgever haar arbeidsovereenkomst niet had mogen opzeggen, was de vordering verjaard. Hierdoor kon zij geen actie meer tegen haar werkgever ondernemen.

Hoe kan Miss Legal jou helpen?

Wil je een specifiek advies voor jouw situatie? Neem gerust contact met ons op voor een gratis 5 minuten advies.

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!