restaurant awards 2022

Winnaars Restaurant Awards 2022 bekend

Elf toprestaurants in Nederland zijn zojuist onderscheiden met een prestigieuze Restaurant Award, de enige prijs die volledig wordt toegekend vanuit het vak. Het is voor de zevende keer dat de Restaurant Awards, onderverdeeld in twaalf categorieën, zijn uitgereikt. De onbetwiste leider is De Librije in Zwolle, die de ranglijst van de Restaurant Awards 2022 opnieuw aanvoert als ‘Beste Restaurant van Nederland’.

De Nieuwe Winkel tweemaal in de prijzen

Maar liefst vijfhonderd chefs, en daarmee de kenners, kozen in meerderheid voor Brut172 in het Zuid-Limburgse Reijmerstok als ‘Meest Romantische Restaurant van Nederland’, Toscanini in Amsterdam als ‘Beste Italiaanse Restaurant van Nederland’ en De Kromme Watergang in Zeeuws-Vlaanderen als ‘Beste Vis Restaurant van Nederland’. De Nieuwe Winkel in Nijmegen verdient een aparte vermelding. Dit sterrenrestaurant gaat als enige met twee titels aan de haal: ‘Beste Biologische Restaurant van Nederland’ en ‘Beste Groente Restaurant van Nederland’

Rotterdam en Brabant aan kop in vaderlandse gastronomie

Opvallend is dat in 2022 de meeste winnaars uit Rotterdam en Brabant afkomstig zijn. In Rotterdam zijn het tweesterrenrestaurant Fred (met Sven van Leeuwen, tegenwoordig bijgestaan door Dimara Winters, tot ‘Beste Fromager van Nederland’), CEO Baas van het Vlees op Katendrecht (‘Beste Vlees Restaurant van Nederland’) en IDRW van Marcel van Zomeren (Beste Prijs/kwaliteit Restaurant van Nederland) die het hoogst scoorden. De toekenning van een Restaurant Award aan Brut172 is er bovendien eentje met een Rotterdams tintje: patron cuisinier Hans van Wolde is een geboren Rotterdammer. Dat Fred excelleert met zijn kazen, is met een vijfde award op rij klip en klaar. CEO Baas van het Vlees van Mario Ridder, voor de derde keer awardhouder, wisselde in het verleden stuivertje met The Roast Room in Amsterdam dat begin 2021 zijn deuren heeft gesloten.

Pikaar ‘Beste Nieuwkomer van Nederland’

Vrijwel unaniem kwam Pikaar, geleid door Cas Pikaar, in Hilvarenbeek als ‘Beste Nieuwkomer van Nederland’ uit de bus. Restaurant O&O in Sint Willebrord werd door de vakbroeders aangewezen als ‘Beste Aziatische Restaurant van Nederland’ en Zarzo in Eindhoven als ‘Beste Wijn Restaurant van Nederland’. Eigenaar Adrian Zarzo mag deze prijs alweer voor de derde keer in ontvangst nemen. Tijdens de vorige verkiezing stond hij tweemaal op het hoogste podium. De plek voor het restaurant met de beste prijs-kwaliteitsverhouding moet hij ditmaal afstaan aan IDRW, het restaurant dat in 2022 voor de eerste keer is onderscheiden met een Restaurant Award. Driesterrenrestaurant De Librije gaat al sinds 2015 aan de leiding. De overige nominaties, die voor ‘Beste Groente Restaurant van Nederland’ en ‘Beste Wijn Restaurant van Nederland’, wisten Jonnie en Thérèse Boer niet te verzilveren.

Meest gerenommeerde vakjury van Nederland

De Restaurant Awards zijn felbegeerde titels omdat het louter vakprijzen zijn. Niet het publiek, niet de culinaire pers maar de vijfhonderd beste chefs, geselecteerd aan de hand van de prominente gidsen Le Guide Rouge van Michelin, Gault&Millau en Lekker, bepalen afzonderlijk van elkaar per categorie welke collega’s heer en meester zijn. De chefs zijn volledig vrij in hun keuze. Zij geven per categorie aan welke restaurant zij het beste vinden en zij zijn daarbij niet gebonden aan een beperkte lijst. De eerdere nominaties zijn een top 5 van restaurants op welke het vaakst een stem is uitgebracht. Door de verplichte horecasluiting tijdens de coronapandemie was er in 2021 geen verkiezing.

Dit zijn de winnaars van de Restaurant Awards 2022:

 • Beste Restaurant van Nederland: De Librije (3 Michelinsterren) in Zwolle
 • Beste Fromager van Nederland: Fred (2 Michelinsterren) in Rotterdam
 • Beste Aziatische Restaurant van Nederland: O&O (1 Michelinster) in Sint Willebrord
 • Beste Italiaanse Restaurant van Nederland: Toscanini in Amsterdam
 • Beste Nieuwkomer van Nederland: Pikaar in Hilvarenbeek
 • Beste Biologische Restaurant van Nederland: De Nieuwe Winkel (1 Michelinster) in Nijmegen
 • Beste Groente Restaurant van Nederland: De Nieuwe Winkel (1 Michelinster) in Nijmegen
 • Meest Romantische Restaurant van Nederland: Brut172 (2 Michelinsterren) in Reijmerstok
 • Beste Wijn Restaurant van Nederland: Zarzo (1 Michelinster) in Eindhoven
 • Beste Vis Restaurant van Nederland: De Kromme Watergang (2 Michelinsterren) in Hoofdplaat
 • Beste Vlees Restaurant van Nederland: CEO Baas van het Vlees in Rotterdam
 • Beste Prijs/kwaliteit Restaurant van Nederland: IDRW in Rotterdam

Meer informatie over de uitslagen van de Restaurant Awards 2022 is te vinden op de website van de Restaurant Awards.