G7 restaurant

Hemels tafelen in uniek nieuw kerkinterieur van toprestaurant G7 in Sittard

Het in het uit 1634 stammende Gruizenkerkje gevestigde G7 Restaurant in Sittard heeft een gloednieuw interieur. Met een mix van oude kerkelementen, modern comfort en internationale allure is het interieur uniek voor Sittard en sluit het beter aan bij het kookniveau en de ambities van eigenaren Danny Meijers en Rik Opstals.

Gastronomisch genieten in een comfortabel, warm en intiem interieur

Voor het interieurontwerp tekenden Claire en Robert Gijsen van GIJS& design in Sittard. In de kerk is plaats voor 28 gasten die gastronomisch kunnen genieten in een comfortabel, warm en intiem interieur. Gastheer en sommelier Danny Meijers (44): “Het interieur is een prachtige combinatie van oude kerkelementen met het luxe comfort van nu. Eyecatchers zijn de authentieke messing kroonluchter en de transparante gordijnen die de kerk in intieme compartimenten verdelen. De strakke moderne bar vormt een mooi contrast met de monumentale kansel erachter. Boven de kansel is een gesimuleerde waterstroom te zien, als verwijzing naar de beek die vroeger langs de kerk liep. De ingebouwde wijnkoelers zijn met hun koperkleur ook een verwijzing naar de kerk. Dat geldt ook voor de kleur wijnrood, die onder meer is toegepast in de stoffering. Die kleur verwijst ook naar groenten als biet en paarse wortel uit onze eigen moestuin, die een van de pijlers van ons restaurant is.”

Uniek voor Sittard

De culinaire liefhebber kan in het vernieuwde G7 ook meer beleving verwachten. Het aperitief en een eerste hapje worden direct bij binnenkomst bij de bar geserveerd, waarna de gast aan tafel gaat. Later op de avond kunnen kaasliefhebbers bij de bar hun kazen uitkiezen. De compagnons zijn erg in hun nopjes met het nieuwe interieur. Chef Rik Opstals (35): “Robert en Claire hebben goed werk geleverd. Het restaurant straalt rust uit, voelt warm aan en is zelfs een tikkeltje mysterieus. Ook de reacties van de gasten zijn heel positief. Het totaalplaatje van een keuken op niveau en een prachtig internationaal interieur in een kerk is wat ons betreft uniek voor Sittard en omgeving.”

Moestuin en regio culinaire pijlers

Het (keuken)niveau van G7 is de laatste jaren gestaag verhoogd en de ambities reiken nog verder. De culinaire pijlers van de keuken zijn groenten, kruiden en bloemen uit de eigen moestuin en pluktuin en duurzaam gemaakte producten uit de regio, waarmee verrassende eigentijdse gerechten worden gemaakt. Rik Opstals: “We zijn trots op de herkomst van de producten. We vertellen erover aan tafel en vermelden ze op het menukaartje, dat is gemaakt van gerecycled papier waarin zaadjes van wilde bloemen zijn verwerkt die verwijzen naar onze pluktuin. De gast kan de zaadjes thuis laten ontkiemen voor een fleurig aandenken.”

Menu ook vegetarisch

De gast heeft de keuze uit een menu van 10 of 14 creaties. Rik Opstals: “We bieden een totaalbeleving inclusief hapjes, amuse en iets lekkers bij de koffie. Kiest de gast voor 10 creaties dan is de basis een 5-gangen menu en zijn 5 bites en amuses inbegrepen voor de prijs van € 85 per persoon. Bij 14 creaties is de basis een 7-gangenmenu en zijn naast bites en amuses ook friandises inbegrepen. Beide menu’s zijn ook in een vegetarische versie te bestellen.”

75% wijnkaart per glas bestelbaar

Ook voor wat betreft de dranken zoekt G7 het dicht bij huis. Als mousserend aperitief wordt een wijn uit Belgisch-Limburg geschonken en op de Europees georiënteerde wijnkaart staan rond de 20 wijnen uit Nederlands- en Belgisch-Limburg. Danny Meijers: “75% van de wijnen op de kaart zijn per glas te bestellen, omdat we werken met het Coravin-systeem. Verder hebben we een heel mooi alcoholvrij drankenarrangement. Daarin verwerken we groenten, kruiden en bloemen die ook in het erbij geserveerde gerecht verwerkt zijn.”

Over G7 Restaurant

G7 Restaurant opende in 2018 als G7 Food & Drinks, gevestigd in een karakteristiek monumentaal vakwerkpand uit 1593 aan de Gruizenstraat 7 in Sittard. De naam G7 is afgeleid van dit adres. In vijf jaar groeide niet alleen het (culinaire) niveau, maar werd ook intrek genomen in het aangrenzende uit 1634 stammende Gruizenkerkje. Per november 2023 hebben compagnons Danny Meijers en Rik Opstals het interieur van de kerk volledig vernieuwd en wordt gestaag verder gewerkt aan het naar een nog hoger niveau tillen van het bedrijf. G7 Restaurant is aangesloten bij restaurantvereniging Euro-Toques en opgenomen in restaurantgidsen Lekker500 en Gault&Millau met 14 punten uit 20.

Kijk voor meer informatie op de website van G7 Restaurant.

G7 restaurant-2
G7 restaurant-4
tartaar van zwarte wortel, mierikswortel, nori, sesam en ponzu (signatuurgerecht)
G7 restaurant-5
handgedoken coquille, pompoen uit eigen tuin, appel en yuzu
G7 restaurant-3
Rik Opstals en Danny Meijers
Tekst: Astrid Schreuders (AstridsTaste)
Foodfoto’s: Wendy de Bruijne

Meer restaurants in Sittard waar wij over geschreven hebben, vind je hier.