verdejo

Wijnsoorten: een lesje verdejo

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (25) leert jullie met veel plezier elke twee weken wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. Wat is er fijner met dit heerlijke zomerse weer dan een wijntje te drinken in de zon? Speciaal voor alle terrasliefhebbers deze week een typische frisse zomerwijn in deel 3 van de serie ‘witte wijn op een terrasje’: verdejo!

Koele vergisting

De verdejo is een van de meest gebruikte druivenrassen in Spanje, en dan met name in de Rueda in het noordwesten, hier komen de beste verdejowijnen vandaan die wereldwijd beroemd zijn vanwege hun goede prijs/kwaliteit verhouding. Verdejo ontleent zijn naam aan het woord verde, dat groen betekent. De wijn wordt geproduceerd via koele vergisting: de druiven worden ’s nachts geplukt, als de temperatuur wat lager ligt, en worden daarna zo snel mogelijk geperst en in metalen vaten gedaan om contact met zuurstof te voorkomen. Zo ontstaat een heerlijke frisse en karaktervolle witte wijn, die goed in het rijtje van gruner veltliner en sauvignon blanc past.

Heerlijk fris

De verdejodruif heeft een zuivere, frisse en verfijnde geur en smaak met groene tonen van grapefruit, limoen, appel, peer en citrus. Bij lichte gerechten als gegrilde witvis, salade, schelpdieren en geroosterde groenten komt ze het best tot haar recht.

Rueda

Sta je nu in een wijnhandel of in de supermarkt en wil je zeker weten dat de fles die je in je hand hebt ook daadwerkelijk een verdejo is? Kijk dan naar het etiket: een producent mag alleen ‘Rueda’ op het etiket zetten wanneer de wijn voor minimaal 50% uit verdejo bestaat. De overige 50% of minder bestaat meestal uit sauvignon blanc of macaber. En voor de echte fans van deze frisse zomerse druif: wanneer er ‘Rueda Verdejo’ op het etiket staat, kun je er vanuit gaan dat zelfs minimaal 85% van de gebruikte druiven verdejo is.

Drink je liever een wat zachtere, bloemigere wijn? Dan zou de viognier wel eens perfect voor jou kunnen zijn. Hierover meer in deel 4!

Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest voor het laatste lifestyle nieuws?