alcoholvrije wijn

Wijnbranche ziet vraag naar alcoholvrije wijn toenemen

Alcoholvrij wordt een steeds belangrijker thema. De laatste paar jaren besluiten steeds meer mensen om in de eerste maand van het jaar niet te drinken. Om Dry January in stijl te starten, werden de resultaten van een onderzoek over alcoholvrije wijn alternatieven gedeeld op een speciale proeverij. Een dertigtal wijnexperts proefden samen met wijnjournalist Esmee Langereis een reeks toonaangevende alcoholvrije wijnen en spirits.

Vooral alcoholvrije aperitieven zijn trending

Dat we niet meer om de No/Low categorie heen kunnen bleek overduidelijk uit de meest recente survey onder een kleine 150 respondenten uit de wijnindustrie (importeurs, retailers, horeca). Het merendeel merkt een toenemende vraag en zo’n driekwart van de retailers en importeurs biedt alcoholvrije opties aan, die vooralsnog meer in trek zijn bij vrouwen tussen de 20-40 jaar uit de Randstad. Vooral mousserende alcoholvrije wijnen zijn populair en ook de ready to drink opties en alcoholvrije aperitieven zijn trending, aldus Esmee. Tijdens het evenement werden o.a. wijnen en spirits geproefd van Kolonne Null, SinZero en Abstinence.

De smaak van alcoholvrije wijn wordt nogal eens betwist

Dat de smaak van alcoholvrije (en arme) wijn nog wel eens wordt betwist, komt vooral omdat mensen het vergelijken met hun favoriete wijn met alcohol, zo begon Esmee Langereis. Zij proefde voor Dry January in het NRC meer dan 50 alcoholvrije wijnen en spirits. Langereis: “Er zijn binnen alcoholvrij grote verschillen in kwaliteit, en vergeet ook niet je eigen smaakvoorkeuren. No/Low biedt een heel scala aan nieuwe smaken. Zodra je ziet hoe spannend dat is, gaat er een wereld voor je open.”  

Onderzoek: cijfers en trends

Eind 2022 werd door zowel Delta Wines als Pitch PR een survey gehouden onder 152 professionals waaronder retailers, importeurs en sommeliers/horecapersoneel omtrent de plaats van alcoholvrije dranken in hun assortiment. Dat alcoholvrij niet meer weg te denken is uit de huidige maatschappij werd hier weer bevestigd. Zo’n 65% van alle respondenten heeft alcoholvrije opties in zijn assortiment. Meer dan de helft van de respondenten (54%) merkt een duidelijke toename in de vraag naar alcoholvrije opties. Volgens Wim Boekema, oprichter van de alcoholvrije slijterij Nix & Nix, is dit nog maar het begin. “Alcoholvrij begint zijn plek in de maatschappij duidelijk in te nemen. In onze slijterijen en via onze website zien we dat steeds meer mensen op zoek zijn naar lekkere alcoholvrije dranken.”

Toename in kwaliteit

Een toename in kwaliteit van alcoholvrije wijnen is wel degelijk te merken onder professionals. De survey van Pitch PR, voornamelijk gefocust op alcoholvrije wijn, wees uit dat een belangrijk deel van de correspondenten een toename ziet in de kwaliteit van alcoholvrije wijnen (45%). 

“We zien een flinke groei in de alcoholvrij markt en de vraag ernaar neemt steeds meer toe. Waar het in de beginfase een bijproduct was van wijnmakers, zijn er nu steeds meer producenten die zich volledig richten op alcoholvrij en dit zien we duidelijk terug in de kwaliteit.” gaf Dennis Suikerbuik, commercieel directeur van Delta Wines, aan. De stijgende kwaliteit kan in de toekomst meer retailers en importeurs beïnvloeden om alcoholvrije wijnen te verkopen.

De doelgroep van alcoholvrije wijn

Wat betreft de doelgroep die alcoholvrije wijn kopen, overwegend vrouwen, waren bijna alle respondenten het eens. De leeftijdscategorie voor alcoholvrije wijnen ligt volgens de professionals voornamelijk tussen de 20-40 jaar. Ook werd de Randstad als meest belangrijke markt genoemd, evenals grote steden.

Daarnaast kwam er uit beide survey-onderzoeken naar voren dat naast alcoholvrij bier, dat in voorgaande jaren al een succes is gebleken, alcoholvrije mousserende witte wijn steeds meer gewaardeerd wordt onder klanten. Er valt veel te winnen als hierop wordt ingespeeld. Andere trends die Esmee noemde tijdens de sessie zijn alcoholvrij als aperitief, ready to drink, alcoholvrije dranken met bepaalde gezondheidsvoordelen en de opkomst van alcoholvrije fysieke winkels en bars.

Zoveel mogelijke aandacht naar de smaak

Volgens de respondenten is het belangrijkste punt dat er zo veel mogelijk aandacht uitgaat naar de smaak. Complexiteit en rijkheid in wijn ontstaan onder andere door het fermentatieproces maar door de alcohol vervolgens te onttrekken verdwijnt hier een deel van. Het vinden van complexiteit in alcoholvrije wijn blijft hierdoor een uitdaging volgens professionals. Wellicht kan het zoeken van een ander type complexiteit en een nieuwe manier van beoordelen nieuwe kansen bieden.

Er is van alles gaande in de steeds belangrijker wordende categorie maar nog geen duidelijke nummer een. Dit biedt vele kansen binnen de drankenbranche volgens Mickel ter Hoeven, de oprichter van Alcoholvrijshop.nl: “Alcoholvrij is net als verduurzaming van de samenleving. Er zijn veel initiatieven en ontwikkelingen maar een echte koploper is er nog niet.”

Over Kolonne Null

Kolonne Null staat voor kwaliteit, plezier en stijl. Dit wijnhuis heeft een verscheidenheid aan niet-alcoholische wijnen en sprankelende variaties, die zijn ontwikkeld en gecoproduceerd met bekroonde internationale gezinswijngaarden. Dit Duitse merk biedt inmiddels verschillende wijnen, waaronder mousserende versies.

Over SinZero

SinZero, of met de nadruk op SinZero, is een wijnbedrijf uit Chili dat zich helemaal heeft gespecialiseerd in het de-alcoholiseren van wijn. SinZero biedt een reeks aan alcoholarme wijnen inclusief een mousserende rosé.

Over Abstinence

Abstinence is een Zuid-Afrikaans non-alcoholisch spirit & dranken brand met een portfolio van complexe, geraffineerde non-alcoholische spirits en aperitieven gemaakt met een mix van planten en kruiden door middel ambachtelijke hydro-distillatie. In hun assortiment hebben zij momenteel twee witte spirits, een donkere en twee aperitieven.

Over Delta Wines

Delta Wines is een internationaal georiënteerde marktspeler in wijn, met een belangrijke rol op de Nederlandse markt. Delta Wines omvat zeven autonome bedrijven met één backoffice in Waddinxveen, Nederland en is de grootste wijnimporteur in Nederland. Het bedrijf omvat een jong en ambitieus team met een groot onderscheidend vermogen. Onze verschillende werkmaatschappijen sourcen hun wijnen wereldwijd en leveren zowel aan detailhandel als groothandel, traditionele vakhandel, taxfree, online en export. La Source is onderdeel van Delta Wines en legt zich geheel toe op alcoholvrije wijnen en -gedestilleerde dranken.