wijnspijs

Wijn- en spijscombinaties: do’s en don’ts

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (25) leert jullie met veel plezier elke twee weken wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. Dat je bij een stevig stuk vlees beter een glas volle rode wijn kunt drinken dan een glas witte wijn, dat weten we allemaal wel. Maar welke wijn is het lekkerst bij pittig eten en waar moet je eigenlijk op letten bij het uitzoeken van een wijn bij een gerecht?

Algemene richtlijnen

Allereerst; er zijn geen vaste regels, maar houd in je achterhoofd dat de sterkste smaak van het gerecht bepalend is. Vaak is dit niet het stuk vlees, vis of de groenten maar een saus die overheerst. Sluit de wijn dan ook daarop aan. Als je daarbij de volgende vier factoren in balans probeert te houden, komen zowel de wijn als je kookkunsten het best tot hun recht.

Mondgevoel: wat voor gevoel geven de ingrediënten in je mond? Gradaties hierbinnen lopen van ‘strak’ – mondsamentrekkend of mondopdrogend – tot ‘filmend’ – mondbedekkend. Bij een goede wijn-spijscombinatie vullen het mondgevoel van het gerecht en de wijn elkaar aan. Een strak gerecht met citroen of groene appel? Serveer er dan een strakke lichte en frisse witte of rode wijn bij, en geen volle, vettige wijn, zoals een Chardonnay uit de Bourgogne, die je eerder bij een filmend gerecht met honing of room zou schenken.
Complexiteit: hoeveel verschillende smaken zitten er in het gerecht? Bij een gerecht met veel verschillende ingrediënten en een lastige bereiding, drink je een mooie, complexe wijn en geen makkelijke wijn die je zo doordrinkt.

Smaaktype: bij een overheersend frisse smaak in je gerecht hoort ook een frisse wijn. Denk bij frisse smaken aan citrus, paprika, tomaat, of kruiden als bieslook en munt. Bij rijpe smaken als meloen, paddenstoelen, noten of kruiden als tijm en rozemarijn zou een rijpe wijn met houtlagering geschikt zijn.

Smaakgehalte: het belangrijkste onderdeel. Heeft je gerecht weinig of veel smaak? Je wijn kan soms zo krachtig zijn dat de subtiele smaken van het gerecht niet goed naar voren komen, of juist andersom. Kies daarom bij pittig eten met veel smaak altijd een wijn die ook veel smaak heeft. Een goede keus is een Riesling of Gewürztraminer uit Duitsland, beiden lichtzoet en wit. Het zoet in de wijn en de gekoelde smaak verzachten het pittige en verdoven je smaakpapillen licht.

Suggesties

Smaak is heel persoonlijk. De combinaties die ik voorstel zijn niet de enige mogelijkheden, het zijn alleen suggesties. Heb je zelf een goede vondst gedaan? Of heb je een vraag over de perfecte combinatie bij jouw gerecht? Laat hieronder een reactie achter en wij reageren dezelfde dag nog!

Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest voor het laatste lifestyle nieuws?