elektrische Mercedes occasion

Wel eens gedacht aan een elektrische Mercedes occasion?

Hoe je het wendt of keert: nieuwe elektrische auto’s zijn nog altijd behoorlijk aan de prijs. Elektrische modellen met een aanschafprijs onder de €45.000 zijn er nog niet zoveel en dat zijn dan veelal modellen die of te klein zijn of met een lage actieradius. Ook een levertijd van vier tot twintig maanden voor een nieuw model kan vervelend zijn. Een goed alternatief is dan te kijken naar het aanbod van gebruikte elektrische auto’s. Een elektrische Mercedes occasion bijvoorbeeld. Mercedes-Benz is namelijk al wat langer op de markt van elektrische modellen en het aanbod elektrische mercedes is dan ook omvangrijk.

Aandachtspunten

Waar moet je op letten bij het aankopen van een gebruikte elektrisch aangedreven auto zoals bijvoorbeeld een elektrische Mercedes occasion? Belangrijk zijn de actieradius en laadsnelheid van de auto. Iedereen heeft er een hekel aan om vaak de laadkabel in te pluggen, zeker als je weinig tijd hebt en snel weg wil rijden. Een auto met een snellaadfunctie is dan handig. Kijk dan of de occasion kan tanken met gelijkstroom (DC) en een laadvermogen van meer dan 50 kWh. Benieuwd waar openbare laadpalen zich in Nederland bevinden? Hier vind je een overzicht. 

Het accupakket

Brengt ons op het volgende: wat is de staat van het duurste onderdeel van de auto, het accupakket? Een aantal jaren geleden was het de vraag hoelang een accupakket meegaat zonder een enorme degradatie oftewel beperking van het originele bereik. Ondertussen is er zoveel ervaring mee, dat er een redelijke schatting is te maken van het verval over de jaren heen. Vergeleken met de vermindering van de accucapaciteiten van mobiele telefoons valt de vermindering van die van het accupakket van een elektrische auto hard mee. Op basis van ervaringen met auto’s van vijf jaar en ouder kunnen we stellen dat gemiddeld gezien nog tussen de 80 en 97 procent van de originele capaciteit van de accu’s aanwezig is, bij het merendeel van de auto’s zelfs boven de 90 procent. Wel is het aan te raden bij het kopen van een elektrisch aangedreven auto om het accupakket te laten testen, dit kost €50 tot €200 volgens de ANWB. 

Wat je zeker ook moet doen is het maken van een lange proefrit om de gereden afstand volgens de kilometerstand te vergelijken met de afname in actieradius, dit geeft een goed beeld van de werkelijke actieradius van de occasion.

Garantietermijn op accupakket

Voor extra zekerheid geven de meeste fabrikanten aanzienlijk langere garantietermijnen voor de kwaliteit van het accupakket dan voor de rest van de auto. Vaak geeft de fabrikant in totaal acht jaar garantie op de kwaliteit van de accu’s, waarbij een ondergrens geldt van 70% van de originele capaciteit van de accu’s. Belangrijk om te weten wanneer je op zoek bent naar een elektrische Mercedes occasion: Mercedes-Benz geeft in totaliteit 2 jaar of 160.000 km garantie op de auto en 8 jaar tot max 160.000km op het accupakket. Binnen die termijn wordt het accupakket vervangen of gerepareerd als de ondergrens van 70% wordt doorbroken.

Gebruikskosten

In z’n algemeenheid kun je zeggen dat elektrisch aangedreven auto’s lagere gebruikskosten hebben dan die met brandstofmotoren. De afschrijving is lager evenals de onderhoudskosten, wegenbelasting en elektriciteit is goedkoper dan brandstof. Aan de andere kant kan het zijn dat de bandenslijtage sneller gaat dan bij auto’s met brandstofmotoren door het hogere wagengewicht en het extreme koppel van de elektromotor. Maar gezien het feit dat vanaf 2035 de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor verboden gaat worden, is het voor iedereen handig om zich eens even goed te verdiepen in het aanschaffen van een (elektrische) occasion.