Mercedes-AMG-PureSpeed

Mercedes-AMG PureSpeed

Mercedes-Benz gaat onder het Mythos-label exclusieve, aangepaste versies van bestaande modellen ontwikkelen. Aanname van Mercedes-Benz is dat, naast een hoop publiciteit voor het merk, er flink te verdienen valt aan dit soort exclusieve auto’s. De beoogde doelgroep zijn de bemiddelde, fanatieke, liefhebbers van het merk die meestal al een aantal exclusieve Mercedessen in de garage hebben staan. Met andere woorden: alleen te koop voor de meest toegewijde liefhebbers en verzamelaars van Mercedes-Benz voertuigen. Het eerste model onder het Mythos-label wordt de Mercedes-AMG PureSpeed, gebaseerd op de Mercedes-AMG SL.

Gelimiteerd aantal

Volgend jaar wordt er een gelimiteerd aantal van 250 stuks geproduceerd en afgeleverd. Vooruitlopend daarop presenteert Mercedes-AMG een paar dagen voor de komende Formule 1 Grand Prix van Monaco als teaser de Concept Mercedes-AMG PureSpeed. Op een drijvende ponton in de haven van Monaco werd het doek van de auto gehaald. Lewis Hamilton en George Russell van het Mercedes-AMG Petronas F1 Team vonden het prachtig: deze PureSpeed komt wel heel dicht in de buurt van hun F1 auto’s. Geen voorruit, geen dak, je bent één met de omgeving. 

De buitenkant

De Mercedes-AMG PureSpeed is er helemaal op gericht om de bestuurder en de bijrijder een Formule 1 gevoel te geven. Het design is radicaal en adembenemend, geïnspireerd door de designtaal van legendarische Mercedes racewagens. Ja, de basis is de Mercedes-AMG SL, maar dan wel onderhuids. Er is veel aan gedaan om het zo aerodynamisch mogelijk te maken. De auto ligt superlaag boven de grond, veel gebruik van licht kunststof en carbon. Verder een superlange motorkap, dorpelverbreders met aeroflics, een zeer lage voorkant met de uitgesproken “shark nose” en een breed ogende achterskirt.

De Concept Mercedes-AMG PureSpeed is in twee kleuren uitgevoerd, dat overgaat van Le Mans-rood naar grafietgrijs, is een eerbetoon aan de zegevierende Mercedes-auto tijdens de Targa Florio-race van 1924.

HALO-systeem in plaats van A-stijl

Maar het meest opvallende aan de Concept Mercedes-AMG PureSpeed  is natuurlijk het volledig ontbreken van een voorruit of dak. In plaats daarvan voor de veiligheid is er a la F1 wel een HALO-systeem gemonteerd. Sinds 2018 maakt dat ook deel uit van elke Formule 1 bolide. Speciaal voor deze Concept Mercedes-AMG PureSpeed zijn twee aerodynamisch geoptimaliseerde helmen gemaakt, jammer voor je haarcoupe, maar wel zo veilig. 

De binnenkant

Binnen in het interieur is het wat conventioneler. Wel ook daar het unieke kleurenschema. Bij de presentatie was een groot deel van het interieur afgedekt, dus dat blijft nog een verrassing bij de definitieve uitvoering. Op het dashboard zien we wel een door IWC Schaffhausen ontworpen klok.  

De aandrijving

In de Concept Mercedes-AMG PureSpeed  is de motorisering van de Mercedes-AMG SL 63 bedacht. In z’n basisuitvoering betekent dat een 4 liter, Twin Turbo V8 met 585 pk. Goed voor een sprint vanuit stilstand naar de 100 km/h in 3,6 seconden. Met de hybride uitvoering heb je dan 816 pk en de sprint gaat dan in 2,9 seconden naar de 100 km/h en dan door naar een topsnelheid van 317 km/h. Dan ben je blij dat je een helm op hebt…

Mercedes-AMG PureSpeed-2
Mercedes-AMG PureSpeed-3
Mercedes-AMG PureSpeed-4
Mercedes-AMG PureSpeed-5
Mercedes-AMG PureSpeed-6
Mercedes-AMG PureSpeed-7
Mercedes-AMG PureSpeed-8
Mercedes-AMG PureSpeed-9

Kijk voor meer informatie over de Mercedes-AMG PureSpeed op de website van Mercedes-Benz.