Wat maakt cacao zo ontzettend gezond?

Over donkere chocolade verschenen de laatste jaren al heel wat berichten en studies die wijzen op een aantal positieve effecten op onze gezondheid. Tijd om deze voordelen eens even duidelijk op een rijtje te zetten!

  • Volgens een studie uitgevoerd in 2012 door onderzoekers van de universiteit van East Anglia zou cacao een verrassend positief effect hebben op onze insulinewaardes. Cacao zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Oorzaak hiervan is het mineraal Chromium: dit speelt een rol bij de verbranding van vetten en koolhydraten en helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
  • Wetenschappers stelden vast dat de consumptie van van cacao en de stoffen die het bevat opmerkelijke positieve effecten heeft op onze bloeddruk en bloedcirculatie. Dat blijkt uit een meta-analyse van 42 verschillende studies. Het Amerikaanse Journal of Clinical Nutrition publiceerde resultaten waaruit bleek dat een regelmatige cacaoconsumptie de bloeddoorstroming met ruim 1% verbeterde, terwijl het onmiddellijke effect na consumptie zelfs een verbetering van 3.4% teweegbracht.
  • Cacao bevat een zeer hoog antioxidantengehalte, meer van dan welk ander voedingsmiddel.
  • Veel mensen hebben een tekort aan de mineralen koper en magnesium, beiden worden teruggevonden in cacao. Cacao bevat 0.8mg koper per 100 g en is daarmee een goede bron van dit mineraal. Ons lichaam heeft koper nodig voor veel functies waaronder de zuurstoftoevoer naar de rode bloedcellen en als hulp bij cellulaire energieproductie. Cacao heeft ook het hoogste gehalte aan magnesium van alle bekende voedingsmiddelen, ongeveer 131 mg per 100 g cacao.
  • Cacao heeft de reputatie mensen euforisch en gelukkig te maken. Er zitten veel verschillende chemicaliën in cacao die euforie kunnen veroorzaken, onder andere phenyethlamine (PEA), serotonine, tyramine en anandamide. PEA helpt het lichaam z’n eigen opium-achtige stoffen aan te maken: endorfines. Bovendien stimuleert deze stof de aanmaak van dopamines, een neurotransmitter die een rol speelt in hoe energiek en gemotiveerd we ons voelen. Een andere stof die we terugvinden in cacao die onze gemoedstoestand op een positieve manier beïnvloedt is anandamide. Deze stof bindt zich in de hersenen aan dezelfde receptor als THC, het werkzame bestanddeel van marihuana. Geen wonder dat cacao een reputatie heeft als antidepressivum, afrodisiac en kalmerend middel!

Genoeg reden dus om cacao te gaan gebruiken in je dagelijkse voeding. Op naar die overheerlijke cacaorecepten, zoals bijvoorbeeld die super easy chocolade brownies bomvol vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetzuren. Heerlijk dit soort tussendoortjes en je bewijst je lichaam nog een dienst ook!

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!