aannemer

Wat kun je doen als een aannemer zijn werk verprutst?

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: wat kun je doen als een aannemer zijn werk verprutst? Demi is net verhuisd en schakelt een aannemer in om tapijt te komen leggen in haar nieuwe huis. Ze heeft de tapijtenlegger in huis gelaten en is zelf gaan werken. Wanneer Demi de volgende ochtend het resultaat bij daglicht bekijkt, schrikt ze enorm. Het ziet er niet uit! Het tapijt is aan de randen scheef afgesneden en er zitten overal lijmresten. Het liefst schakelt Demi nu een andere aannemer in om de boel te laten herstellen en laat ze die ‘prutser’ voor de kosten van het herstel opdraaien. Ook heeft Demi totaal geen zin om de factuur van deze beste man te betalen maar vroeg voor de zekerheid nog wel even juridisch advies aan Miss Legal.

Een professioneel aannemer inschakelen

Wanneer je een aannemer – in dit geval de tapijtenlegger – opdracht geeft om voor jou bepaalde werkzaamheden te verrichten, ga je er natuurlijk vanuit dat deze persoon als professional kundig is en dit netjes afwerkt.

Prutswerk laten herstellen door iemand anders

Als het bovenstaande niet het geval is, en de door jou ingeschakelde persoon ‘prutswerk’ levert, kan je helaas niet zomaar iemand anders inschakelen om de boel te laten herstellen en de eerder door jou ingeschakelde aannemer voor de kosten laten opdraaien.

De gebreken eerst door de aannemer laten herstellen

Je moet de aannemer in zulke gevallen in de gelegenheid stellen om de geconstateerde gebreken te verhelpen binnen een redelijke termijn. Met andere woorden, je moet hem in de gelegenheid stellen om de overeenkomst alsnog (goed!) na te komen. Je doet er goed aan om in dat geval een schriftelijke ingebrekestelling te sturen, dit kan meestal ook per e-mail.

In gebreke stellen

In een ingebrekestelling geef je aan wat er volgens jou niet goed is aan het werk en stel je een termijn waarbinnen de aannemer er alsnog voor moet zorgen dat de gebreken zijn verholpen. Je kunt daarin ook alvast aangeven dat als – in dit geval de tapijtenlegger – niet alsnog zorgt voor een goed resultaat, je hiervoor iemand anders in gaat schakelen en de kosten daarvan doorbelast aan de tapijtenlegger.

Wel of niet betalen?

Je vraagt je waarschijnlijk af of je nu wel de factuur moet betalen voor de werkzaamheden die de aannemer heeft uitgevoerd. Het antwoord op deze vraag is lastig te geven. Dit is namelijk afhankelijk van Wat. Over het algemeen kan je zeggen dat je de betaling kunt opschorten (uitstellen) totdat er alsnog een mooie vloer wordt opgeleverd.

Conclusie

Demi moest de ‘prutsende tapijtenlegger‘ wel toelaten om de gebreken te herstellen. Wanneer Demi er voor zou hebben gekozen om een andere partij in te schakelen, had ze – juridisch gezien – de facturen van beide tapijtenleggers moeten betalen. Bij Demi liep het gelukkig goed af en heeft de tapijtenlegger het tapijt uiteindelijk mooi gelegd.

Wat valt er nog meer onder aanneming van werk?

Onder aanneming van werk valt bijvoorbeeld de bouw van een huis, het laten maken van een kapotte fiets, het laten stomen van je kleding, het in elkaar zetten van een kast, maar ook het laten maken van een bruidstaart voor je bruiloft.

Advies in alle gevallen

Het advies van Miss Legal geldt eigenlijk in alle gevallen waarin je een aannemer inschakelt om werkzaamheden voor je te verrichten. Ben je niet tevreden met het werk van de aannemer? Dan zal je hem/haar eerst in de gelegenheid moeten stellen om de gebreken te verhelpen, tenzij het onmogelijk is. En vergeet uiteraard niet om een dossier te bouwen.

Miss Legal kan helpen

Wanneer jij niet tevreden bent met het werk dat een aannemer in opdracht van jou heeft uitgevoegd en je wilt weten wat je juridisch gezien het beste kunt doen, neem dan contact op met Miss Legal.