voornaam laten wijzigen

Wanneer kan ik mijn voornaam laten wijzigen?

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: wanneer kan ik mijn voornaam laten wijzigen? Als je niet tevreden bent met je voornaam, kan je deze laten wijzigen door de rechter. Helaas is dat niet zo makkelijk als je misschien zou denken. Miss Janneke legt in dit artikel uit hoe deze procedure verloopt.

Zwaarwegend belang

Dat je je voornaam niet mooi vindt, zal de rechter niet voldoende vinden. Je zult een “zwaarwegend belang” moeten hebben bij je verzoek tot voornaamswijziging. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je naam heel moeilijk uit te spreken is (bijvoorbeeld: Xess Xava), als je naam slechte herinneringen oproept (bijvoorbeeld: Adolf) of als je een geslachtsverandering hebt ondergaan (i.p.v. Jan, wil je nu Janneke zijn). Misschien hebben je ouders wel een foutje bij het doorgeven van je naam aan de burgerlijke stand tijdens je geboorte gemaakt.

Alleen via een advocaat

Als je je voornaam wil laten wijzigen bij de rechter, heb je een advocaat nodig. Je advocaat kan dan het verzoek tot voornaamswijziging indienen bij de rechtbank. Als de rechtbank je verzoek toewijst, zal je nieuwe voornaam in de registers van de burgerlijke stand van je geboorteplaats worden opgenomen. Je geboorteakte wordt dan gewijzigd.

En verder?

Je moet wel zelf je nieuwe naam doorgeven aan instanties; dit gebeurt niet automatisch. De kosten om je naam te wijzigen liggen rond de €1000,-.

Ook leuk: luister hier mijn interview over dit onderwerp op Omroep Max!

Wil je een specifiek advies voor jouw situatie? Neem gerust contact met Miss Legal op. 

Tekst: Miss Janneke (miss legal)
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!