datingsite voor ondernemers

Wanneer ben/heb je een fiscale partner?

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: wanneer ben/heb je een fiscale partner en wat houdt dat in? Als je een fiscale partner hebt, kan dit gevolgen hebben voor de belasting die je moet betalen of juist terug kan krijgen. Daarom is het van belang om te weten wanneer je een fiscale partner bent/hebt en wat dat precies inhoudt.

Wanneer is er sprake van een fiscaal partnerschap?

Wanneer aan specifieke voorwaarden wordt voldaan dan is er voor de aangifte inkomstenbelasting sprake van fiscaal partnerschap. Dit betekent bijvoorbeeld dat bepaalde vermogensbestanddelen aan elkaar toegedeeld mogen worden. Sinds 1 januari 2011 is de invulling van het fiscaal partnerschap echter gewijzigd.

Voor wie belangrijk?

Iedereen met een partner!

Wanneer ben een je fiscale partner?

Sinds 1 januari 2011 is het niet meer mogelijk om te kiezen voor fiscaal partnerschap. Je bent een fiscale partner of je bent het niet. Als fiscale partner wordt in ieder geval aangemerkt:

a. de echtgenoot/geregistreerd partner
b. de twee meerderjarigen die een notarieel samenlevingscontract zijn aangegaan én ingeschreven staan op hetzelfde woonadres in de gemeentelijke basisadministratie.

Voor de inkomstenbelasting en de schenk- en erfbelasting zijn nog enkele aanvullende mogelijkheden om als fiscale partner te kwalificeren. In dit bestek voert het te ver om daar op in te gaan. Verder is het belangrijk dat het fiscaal partnerschap voor gehuwden/geregistreerd partners pas wordt verbroken als een verzoek tot echtscheiding is ingediend én zij niet meer beiden op hetzelfde woonadres staan ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie.

Mogelijke gevolgen?

Bij wijzigingen binnen je relatie of verbreking van je relatie kan het nieuwe partnerbegrip ineens een rol spelen. Stel, je woont samen in een huurwoning zonder notarieel samenlevingscontract, in principe ben je dan geen fiscale partner. Koop je gezamenlijk een woning, ga je trouwen of krijgen jullie een kindje dan ben je ineens wel een fiscale partner. Of je bent getrouwd maar jullie besluiten (tijdelijk) uit elkaar te gaan. Als er geen verzoek tot echtscheiding wordt ingediend én de inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie wordt niet gewijzigd, dan blijf je een fiscale partner. Dit kan bijvoorbeeld vervelende gevolgen hebben als jullie allebei een koopwoning hebben en de hypotheekrente willen aftrekken.

Belangrijk

Relationele beslissingen kunnen onverwachte fiscale consequenties hebben. Zijn het grote veranderingen zoals trouwen of scheiden, dan is het verstandig hier een (fiscaal) jurist bij te betrekken.

Heb je nog vragen? Neem dan ontact op met Miss Legal.

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!