zelfverzekerder

Voel je zelfverzekerder in 60 seconden

We kunnen het allemaal wel eens gebruiken: een extra steuntje in de rug als het gaat om zelfvertrouwen op de werkvloer, en dat is dan op dit moment vooral de werkvloer op afstand via virtuele meetings. Daarom vandaag een aantal tips die op ieder moment van de dag in slechts 1 minuut je zelfvertrouwen een lekkere boost kunnen geven. Voel je zelfverzekerder in 60 seconden!

Lichaamstaal maakt zelfverzekerder

First impressions are everything. Ga er dus niet bijstaan als een ingezakt hoopje of defensief met je armen opgevouwen, deze poses geven een verkeerde indruk. Maak je voor je ergens binnenloopt allereerst even heel lang, strek je armen uit en voel je groot, adem een paar keer goed in en uit. Pas vervolgens de ‘power pose’ toe: zet je benen iets uit elkaar (schouderbreedte), houd je armen niet voor je maar langs je lichaam (als je dat ongemakkelijk vindt kun je iets vasthouden of een hand op je heup zetten). En tot slot: ontspan je schouders!

It’s all about control

De kop zegt het al: ‘it’s all about control’ en controle kun je alleen verkrijgen door goede voorbereiding. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: bereid je voor, bereid je voor, bereid je voor. Lees je in, weet met wie je om de tafel gaat zitten, weet wat er van je verwacht wordt en ken je rol.

Herpak en leg uit

Er kan tijdens een gesprek, vergadering, presentatie of speech natuurlijk altijd iets misgaan, we zijn ten slotte allemaal mensen. Als zoiets gebeurt, neem je tafelgenoten of publiek hier dan eerlijk in mee door ze hiervan simpelweg op de hoogte te brengen. Dit maakt je menselijk, mensen zullen dit meer waarderen en kunnen zich beter inleven dan wanneer je krampachtig bepaalde dingen probeert te verbergen. Wat er ook gebeurt, probeer je verhaal altijd te hervatten.

Wees voorbereid op het onverwachte

Je hebt het gesprek, de presentatie of speech tot in de puntjes voorbereid, maar heb je ook gedacht aan wat er eventueel mis kan gaan en wat dan je stappen zijn? Wees bijvoorbeeld altijd voorbereid op het uitvallen van een beamer, je laptop (neem hand-outs mee) of een kop koffie die je per ongeluk over jezelf heen giet vlak voor je afspraak (neem een extra top mee).

Wees eerlijk

Natuurlijk wil je jezelf zo goed mogelijk presenteren, maar ga niet over tot ongeloofwaardige extremen want dit zorgt er niet voor dat je zelfverzekerder overkomt. Laat je meest positieve zelf zien, zonder je te wagen aan onwaarheden, die komen (uiteindelijk) altijd uit.

Good luck, you can do this!
Xoxo 
Team Lifestyle NWS